Nadzorni svet pod vodstvom Mateja Goloba Matzela je namreč na svoji zadnji seji, ki je potekala 12. oktobra, obravnaval in sprejel sanacijski načrt oziroma ukrepe za stabilizacijo poslovanja in eden izmed teh ukrepov, ki "še zdaleč ni edini", je reorganizacija družbe. Povedali so nam, da je bila uprava pogodbo in sporazum zaradi določil v teh dveh dokumentih primorana odpovedati do konca meseca oktobra, saj se odpoved lahko poda le dva meseca pred iztekom koledarskega leta. Uprava tako pričakuje, da se bodo delavci odzvali, je pa po neuradnih informacijah že imenovala predstavnika pogajalske skupine za novo kolektivno pogodbo, in sicer bo ta položaj prevzel septembra izvoljen član uprave Uroš Kravos.

Predstavniki zaposlenih se medtem še niso odločili, kako se bodo odzvali na odpoved pogodbe in sporazuma, bo pa več znano danes, po zboru delavcev. Predsednica sindikata delavcev gostinstva in turizma (GIT) Jožica Bole nam je povedala, da jim odločitev vodstva "ni bila všeč" in da so bili nad tem nekoliko presenečeni, saj so pogajanja potekala in bi lahko še naprej potekala. Povedala je tudi, da nekateri zaposleni razmišljajo tudi o stavki. V Hitu pa pojasnjujejo, da pogajanja o spremembah in dopolnitvah obstoječe pogodbe niso pripeljala do želenega cilja, po sedanjih razmerah pa njihovo nadaljevanje ni smiselno in produktivno.

Predsednik novogoriškega dela Sindikata igralniških delavcev Slovenije (Sids) Iztok Černigoj nam je medtem povedal, da takšne "enostranske poteze uprave običajno vodijo v konflikt". "Odpoved kolektivne pogodbe nima nobene povezave z varčevanjem, ampak s takimi ukrepi le posegajo v pravice zaposlenih," je bil kritičen. Po njegovem mnenju je Hit v takšnem stanju, kot je izključno zaradi vodenja oziroma zaradi poslovodstva, saj igralnice poslujejo "odlično". Hit je lani ustvaril osem milijonov evrov izgube, v prvih osmih mesecih letos pa jo je pridelal še za dodatnih 3,2 milijona evrov. V tem obdobju je tudi plačal za 32 milijonov evrov posebnih igralniških dajatev, kamor spadajo tudi koncesije in davek od iger na srečo.

Omenimo še, da je za zaposlene bolj kritična odpoved sporazuma o delovnem času v igralništvu, saj so si v zadnjih letih izbojevali, da so plačani za polni delovni čas, delajo pa manj. Po nekaterih izračunih od 40-urnega delovnega časa, za katerega so plačani, dejansko delajo le 25 ur. Sanacijski načrt je po neuradnih informacijah poleg zmanjševanja bonitet delovnega časa zaposlenih v igralništvu vseboval znižanje števila zaposlenih v strokovnih službah in znižanje plač, vendar ga v Hitu za zdaj ne komentirajo.

luki.nuredini@dnevnik.si