Skupina podjetnikov je pred dnevi na gospodarsko ministrstvo in GZS naslovila odprto pismo, v katerem so opozorili, da jih je Obrtno podjetniška zbornica (OZS) pred dobrim letom dni na agresiven način in proti njihovi volji včlanila, sedaj pa naj bi jim grozila z izterjavami obvezne članarine oz. je članarino od nekaterih že izterjala. Podjetniki so ob tem poudarili, da so se njihova podjetja s tem znašla v nekorektnem, neupravičenem, neenakopravnem in neustavnem položaju.

Kot je ob tem na današnji novinarski konferenci poudaril generalni direktor GZS Samo Hribar Milič, bodo v GZS še naprej zasledovali odločitev upravnega odbora zbornice, da se zbornična organiziranost v Sloveniji organizira za vse zbornice pod približno enakimi pogoji tudi v prihodnje. Prostovoljno članstvo lahko po njegovem mnenju v Sloveniji predstavlja reprezentativnega glasnika gospodarskih struktur, s tem pa vpliv, moč in ugled gospodarstva po besedah Hribar Miliča niso ogroženi.

Prav zato je napovedal, da bo GZS sprožila oceno ustavnosti tistih členov obrtnega zakona, za katere ocenjujejo, da so v nasprotju z ustavno pravico do svobode organiziranja. Ob tem je Hribar Milič napovedal tudi sprožitev postopkov za spremembo tistih določb zakona, ki govorijo o listah obrtnih dejavnosti A in B. Te določbe so po njihovem mnenju v nasprotju s petim členom istega zakona, ki definira, kaj je obrt.

"Prepričan sem, da bo vse skupaj reprezentativnost glasu slovenskega gospodarstva samo okrepilo. Lažje odločamo in bolj neodvisno lahko zastopamo interese gospodarskih struktur, če imamo v svojem članstvu samo tiste, ki se aktivno čutijo pripadne z nami," je dejal Hribar Milič in dodal, da temeljna zahteva GZS ostaja, da za vse gospodarske subjekte v Sloveniji veljajo določbe zakona o gospodarskih zbornicah, na podlagi katerih je članstvo v gospodarskih zbornicah prostovoljno.