Študija, objavljena v sredini julija, na primer kaže, da zmerno uživanje alkohola pri ženskah zvišuje količino koristnega holesterola v krvi in znižuje krvni sladkor. Na drugi strani nekatere študije razkrivajo, da manjše količine predvsem vina znižujejo tveganje za pojav demence, izgube kostne gostote in fizične omejitve, ki se pojavljajo pri ljudeh višje starosti. Pitje vina naj bi podaljševalo življenjsko dobo in zagotavljalo zaščito pred pojavom nekaterih rakavih obolenj.

Strokovnjaki iz Ameriške zveze za rakava obolenja in Ameriške zveze za srce pravijo, da študije sicer kažejo določene pozitivne učinke zmernega uživanja alkohola, vendar morebitne koristi ne pretehtajo zdravstvenega tveganja, ki ga prinaša redno uživanje alkohola. Uživanje alkohola v kakršnikoli obliki namreč veča možnost za pojav raznovrstnih rakavih obolenj, navaja Susan Gapstur iz Ameriške zveze za rakava obolenja.

Jennifer Mieres iz newyorške univerze za medicino opozarja, da zmerno pitje škoduje jetrom, pogosto pa so tudi poškodbe zaradi slabših refleksov. Najpogosteje so koristi za človekovo zdravje iz alkohola povezane prav z antioksidanti v vinu in temnih pivih, vendar taiste koristne substance najdemo tudi v določenem sadju in zelenjavi, je pojasnila Mieresova.