Kot je delavcem poudaril Kuntarič, bo potem, če še zadnji partner, na katerega v tem trenutku stavijo, zapusti Muro, res ostalo samo še pogorišče. "Ko govorimo o tem, da pustimo novo upanje z zagonom in ohranitvijo proizvodnje v Muri in partnerji, v postavitvi te nove družbe in v zagotavljanju nadzora v tej družbi, smo že predvidevali vašo sodelovanje," je pojasnil delavcem.

Družba Mura in partnerji naj bi z novo družbeno pogodbo - ta naj bi bila sklenjena v teh dneh - imela nov nadzorni svet in tri člane; dva člana bo zagotovil Sod, tretji pa bo predvidoma predstavnik Murinih delavcev.

"Prizadevali si bomo še naprej, da se maksimalno zagotovijo vsi pogoji oz. se maksimalno poskrbi za vašo socialno varnost," je poudaril. Prvi korak za zagotovitev tega pa je po Kuntaričevih besedah maksimalna pospešitev postopkov insolventnosti, torej stečaj za večino družb iz skupine Mura.

Le na tak način bodo delavci po njegovem mnenju maksimalno v kratkem času lahko deležni nadomestil preko zavoda za zaposlovanje. Ob tem je spomnil na dogajanje v Industriji usnja Vrhnika (IUV) in poudaril, da ne želi enake "agonije, kot tam". V IUV so bili delavci mesece brez plač v pričakovanju "neke kvazi prisilne poravnave", za katero je bilo že takrat jasno, da ni mogoča, je dejal. "Osebno menim, da prisilna poravnava v skupini Mura kot celoti ni mogoča," je poudaril.

Omenil je še, da so organi pregona že v Muri in da so jim v preteklih dneh že poslali poročilo o opravljenemu skrbnem nadzoru, ki so ga letos opravili.

Delavci Mure zahtevajo odstop uprave in sindikalistov ter "človeka vredno dostojno plačilo"

Preden je pred delavce stopil Kuntarič, pa je delavka Cvetka Sukič predstavila zahteve delavcev, ki jih je tudi pomagala oblikovati. Delavci zahtevajo naj vodstvo Mure zaradi neučinkovitega in neuspešnega vodenja takoj odstopi, zaradi enakih razlogov mora takoj odstopiti tudi nadzorni svet. Nadzorni svet naj pojasni, zakaj so prokuristu Mure Zdenku Podlesniku "dovolili prekoračitev pooblastil, sprejemanja poslovnih odločitev in pogajanj pri iskanju rešitev Mure, ker je to predvsem pristojnost predsednika uprave", je povedala Sukičeva.

"Zaradi kriznih razmer, v katerih se je znašla Mura in njeni zaposleni, predvsem delavci v proizvodnji, predlagamo, naj do nadaljnjega minister prevzame upravljanje in vodenje prekmurskega giganta in nosilce razvoja regije," je navedla, ni pa navedla za katerega ministra gre. Dodala je, da vlado prosijo za konkretne ukrepe na kadrovskem in nadzornem področju.

Vlado prosijo in od nje pričakujejo, da nastavi novo, sposobno vodstvo, ki mu bo zaupala svoje finančna sredstva in ki bo porok za uspešno nadaljevanje obstoja podjetja. Zaposlenim je treba po besedah Sukičeve omogočiti zadostno količino dela, ki ga na trgu ne manjka.

Delavci zahtevajo tudi nov nadzorni svet, ki bo imenoval novo strokovno usposobljeno upravo, ki ji bo vlada zaupala denarno pomoč pri reševanju nastalih razmer. Zahtevajo, naj se malim delničarjem približno 30 odstotkov omogoči predstavnika v nadzornem svetu.

Od izvršilnega organa sindikata Mura zahtevajo nepreklicen odstop, predsedniku zveze svobodnih sindikatov in vodstvu sindikata tekstila pa izrekajo nezaupnico.

"Zahtevamo, da se ponovno vzpostavi soupravljanje delavcev v skladu z zakonodajo," je povedala. Dodala je, da zahtevajo tudi izplačilo plače, regresa za letni dopust in dodatek za prisotnost na delu.

Če ne bo prišlo do realizacije zahtev delavcev, ne izključujejo "izbruha nepredvidljivih posledic", državne nepokorščine, zapore cest in podobno.

Opozorila je še, da Murini delavci zmorejo z največjimi normativi glede kakovosti opravljenega dele na svetu in da bodo v prihodnje še pripravljeni izboljšati standarde kakovosti na najvišji možni tehnični ravni. Pričakujejo pa za človeka vredno in dostojno plačilo. "Ne želimo več življenja, ki bo samo goli boj za preživetje," je še poudarila Sukičeva in dodala, da se zavedajo, da ne bo miru brez socialnega miru.

Prekipelo zaradi izgube nekaj tisoč delovnih mest

Murinim delavcev je prekipelo zaradi izgube najmanj 2500 delovnih mest. Lastnikom in vladi očitajo, da so jih prevarali, saj so v minulih štirih mesecih iskanja rešitve za Muro obljubljali ohranitev vsaj 1700 mest. Predvsem pa so delavci prepričani, da lastniki in vlada niso imeli prave volje, da resnično pomagajo rešiti težave Mure, v kateri je zaposlenih skoraj 20 odstotkov vseh zaposlenih v pomurskem gospodarstvu.

Veliko očitkov so naslovili predvsem na največjega lastnika družbe NFD Holding, predvsem na direktorja družbe Staneta Valanta. Delavci zahtevajo, da se NFD Holding odpove lastništvu v Muri in da njegove delnice prepusti tistim, ki so pripravljeni Muro rešiti.

Delavci so veliko kritičnih pripomb naslovili tudi na vodenje podjetja v preteklosti. Upravam Mure so očitalo nesposobnost, za katero so bile predobro plačane. Slišati je bilo tudi očitke, da so se posamezni vodilni delavci osebno okoriščali, delavci pa so morali delati v slabih delovnih pogojih in za sramotno nizko plačilo, poroča spletno Delo.

Podlesnik razume stisko delavcev

Murin prokurist Zdenko Podlesnik je na službeni poti, kot je povedal za Delo.si, pa razume stisko delavcev. O njihovih zahtevah bo uprava razpravljala zvečer po njegovi vrnitvi v Mursko Soboto.

V Murski Soboti pa medtem že pričakujejo direktorja Slovenske odškodninske družbe (Sod) Tomaža Kuntariča, predstavnika drugega največjega lastnika Mure, ki naj bi podal tudi izjavo za javnost. Kuntarič je sicer danes za STA pojasnil, da se boji, da bi protest odgnal trenutno največjega naročnika, zaradi katerega proizvodnja v Muri še teče, to je družbo Boss. "Če ta odpove pogodbo, se bojim, da ne bomo imeli česa ohranjati," je povedal.

Protestnikom se je po pisanju spletnih Financ pridružil tudi murskosoboški župan Anton Štihec. Pozval je predsednika vlade Boruta Pahorja, da pride v Mursko Soboto in delavcem položi račune, "ne pa, da se skriva na tiskovnih konferencah". Štihec zahteva sprejem posebnega zakona, ki bi urejal ravnanje v primerih ko v težave zaidejo podjetja posebnega regionalnega pomena, kakršna je Mura.

Pahor upa na uspešno rešitev današnjega dogajanja v Muri

Predsednik vlade Borut Pahor je danes poslancem na seji državnega zbora pojasnil, da v primeru reševanja Mure brez reakcij vlade ne bi bili toliko uspešni, kot so danes. "Upam, da bomo tudi to, kar se danes dogaja v Muri, uspešno rešili," je poudaril. Dodal je, da je tudi sam že izrazil pripravljenost obiskati Muro.

Ko so sindikati izrazili željo po sestanku, "sem zadnjič tudi predlagal, da bi morda šli v Mursko Soboto, pa so sindikati menili, da je najbolje, da se sestanemo v Ljubljani in pride vlada v Mursko Soboto takrat, ko bomo vendarle, upam, imeli neko dokončnejšo rešitev". Tako je v odgovoru na poslansko vprašanje Radovana Žerjava (SLS), ki je premiera spomnil na obljubo, da bo Muro obiskal v začetku maja, poudaril Pahor. Premier je dodal, da mu "ni težko se sestati s sindikati".