Na vprašanje, ali je seznanjen z informacijo, da delavci za 7. oktober napovedujejo vnovično ustavitev proizvodnje, če do takrat ne bodo izpolnjene njihove zahteve glede plačne politike, je Bobinac odgovoril, da so se o tem dogovorili med sredinimi celodnevnimi pogajanji.

Predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba pa je pojasnil, da sporazum, ki so ga podpisali z upravo Gorenje v sredo zvečer, predvideva takojšnje nadaljevanje pogajanj o oblikovanju plačne politike za leto 2009 in 2010.

Sicer je proizvodnja v vseh proizvodnih obratih Gorenja po dvodnevni ustavitvi ponovno stekla danes ob 6. uri, poslovna škoda zaradi ustavitve proizvodnje pa znaša štiri milijone evrov. V petek bodo zaposlenih v proizvodnji in neposrednih podpornih procesih z najnižjimi plačami, kot tudi tisti, ki so doma na čakanju, prejeli draginjski dodatek v višini 150 evrov neto.

Številke o sodelujočih delavcih v dvodnevnem spontanem protestu, ki je izbruhnil zaradi nepravilnosti pri izplačilu avgustovske plače in zaradi zahteve po višjih plačah, so različne. Bobinac je na sredini novinarski konferenci zatrdil, da je v protestih sodelovalo 300 do 400 delavcev, kar predstavlja tri do štiri odstotke vseh zaposlenih v Gorenju. Po podatkih sindikata pa naj bi v protestu sodelovalo od 800 do 1000 delavcev.

Gorenje sicer velja za drugega največjega slovenskega izvoznika, ki 90 odstotkov prodaje ustvari na tujih trgih. Skupino Gorenje pa sestavlja krovna družba Gorenje ter 83 družb od tega 59 v tujini. Poleg tega ima Gorenje skoraj 60-letno tradicijo na področju izdelovanja in prodaje gospodinjskih aparatov in se uvršča med osem največjih proizvajalcev gospodinjskih aparatov v Evropi s štiriodstotnim tržnim deležem.

Letna lastna proizvodnja in prodaja Gorenja znaša 3,5 milijona velikih gospodinjskih aparatov, družba pa svoje izdelke prodaja v več kot 70 državah, največ pa v Evropi. Delež prodaje pod lastno blagovno znamko je 80-odstoten. Lani je Gorenje prevzelo tudi družbo nizozemski Atag, v skupini Gorenje je povprečno število zaposlenih okrog 10.900 delavcev, v matični družbi Gorenje pa okoli 5000 delavcev.

V letu 2009 načrtuje Gorenje 1,1 milijarde evrov prihodkov ter od sedem do deset milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo.