Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) tako umikata 17. avgusta objavljen nasprotni predlog za skupščino družbe, sklicano za 10. september, po katerem bi s spremembo statuta število predstavnikov zaposlenih v sedemčlanskem nadzornem svetu s treh zmanjšali na dva. Pri tem sta se sklicevala na zakon o sodelovanju delavcev v upravljanju, ki določa, da število predstavnikov delavcev v nadzornem svetu ne sme biti manjše od tretjine in ne večje od polovice vseh članov nadzornega sveta.

Z umikom predloga sprememb statuta se Kad ne odpoveduje svojim javno objavljenim stališčem in pričakuje, da bo ohranitev obstoječega stanja pripomogla k strokovnemu in odgovornemu nadzoru nad vodenjem poslov družbe, so sporočili iz Kada. "Kad je prepričan, da vsi člani nadzornega sveta Intereurope v preteklosti svoje vloge niso opravili, kot bi jo morali in kot se od organa upravljanja tudi pričakuje," so zapisali.

Ker pri odločitvah nadzornega sveta sodelujejo vsi člani, bi morali po mnenju Kada vsi člani, tudi predstavniki zaposlenih, prevzeti odgovornost in omogočiti učinkovito sanacijo družbe.

Na Kadu pravijo, da imenovanje predstavnikov delavcev v nadzorni svet ni v pristojnosti delničarjev, tako ti tudi nimajo vpliva na njihov izbor ali odpoklic. Zato Kad pričakuje, da bodo kot predstavniki delavcev v nadzornem svetu imenovane "zgolj osebe, ki bodo poleg zakonskih pogojev tudi strokovno, moralno in osebnostno kos zahtevam, ki jih prinaša članstvo v nadzornem svetu tako pomembne gospodarske družbe kot je Intereuropa".

"Če pričakovanja niso izpolnjenja, je edini legitimen način delničarja, da predlaga spremembo statuta, na podlagi katere se zmanjša zastopanost predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu do zakonsko določenega minimuma," dodajajo.

Spremembi statuta in zmanjšanju števila predstavnikov zaposlenih v nadzornem svetu na zakonski minimum so nasprotovali v Združenju svetov delavcev slovenskih podjetij, v svetu delavcev Intereurope in obalni sindikalni organizaciji KS 90. Interese delavcev nadzornem svetu Intereurope trenutno zastopajo Nevija Pečar, Zlata Čretnik in Vinko Rebula.