Na dnevnem redu bosta tudi pokrivanje 1,7 milijona evrov bilančne izgube in imenovanje treh novih nadzornikov. Predlagani kandidati (Aleksander Svetelšek, Marjan Mačkošek in Vladimir Malenkovič) prihajajo iz podjetij, v katerih je najpomembnejši lastnik država.

Delničarji Pivovarne Laško bodo na današnji skupščini odločali o treh novih nadzornikih družbe, pokrivanju 1,7 milijona evrov bilančne izgube, razrešnici nekdanjemu generalnemu direktorju Bošku Šrotu in imenovanju posebnega revizorja, ki bo preveril posle med družbami pivovarske skupine v zadnjih petih letih.

V prostorih Kulturnega centra v Laškem, ki so na skupščini konec maja ostali zaprti za delničarje (ti so o predlaganih sklepih glasovali kar na stopnišču), bodo imele danes glavno besedo banke upnice, ki so v začetku avgusta delnice pivovarne zasegle Šrotovemu Infondu Holdingu. Čeprav je ta zoper banke na čelu z NLB vložil zahteve za začasne odredbe, ki bi novim lastnicam Pivovarne Laško na skupščini onemogočila glasovanje, so okrožna sodišča za zdaj v vseh obravnavanih primerih dala prav bankam. Med preostalimi lastniki ima največ delnic, 7,2 odstotka, v lasti državni Kad, Infond Holding pa po tem, ko je "svoj" paket delnic zasegla še NKBM, obvladuje le še manj kot tri odstotke Pivovarne Laško.

Kljub temu bo najverjetnejša zmagovalka današnje skupščine prav država. Vsi predlagani novi člani nadzornega sveta namreč prihajajo iz podjetij v lasti paradržavnih skladov. Aleksander Svetelšek tako vodi upravo Petrola, Marjan Mačkošek družbo Štore Steel, ki je v lasti državnega Uniorja, Vladimir Malenkovič, ki že sedi v nadzornem svetu Peka, pa prihaja iz HTZ, hčerinskega podjetja Premogovnika Velenje. Če bodo našteti tudi imenovani, bo državo v šestčlanskem nadzornem svetu Pivovarne Laško predstavljala polovica nadzornikov.

Prav tako bodo na zahtevo države, natančneje Kada, delničarji danes glasovali tudi o imenovanju posebnega revizorja, ki bo preveril posamezne posle med družbami znotraj nekoč Šrotove skupine v zadnjih petih letih. Revizor bi pod drobnogled vzel nakupe delnic Infonda Holdinga s strani hčerinskih družb Pivovarne Laško in tudi posle, povezane z nakupnimi in prodajnimi opcijami za delnice Istrabenza, ki jih že več mesecev preiskujejo tudi kriminalisti.

Še pred tem bodo delničarji odločali o razrešnici Šrotu in nadzornemu svetu, ki ga je lani vodil Boris Završnik. Kot je znano, ga je na tem položaju konec julija nasledil dotedanji član nadzornega sveta Tone Turnšek, danes pa bo znano, ali mu bodo delničarji podelili nov mandat, ki bi ga začel junija prihodnje leto.

primoz.cirman@dnevnik.si