Junija in maja je letni padec cen izdelkov pri proizvajalcih znašal 4,6 oz. 3,6 odstotka. Na mesečni ravni so se cene julija medtem znižale za 1,5 odstotka.

Kot so poudarili na nemškem državnem statističnem uradu, je razlog za velik letni padec gibanje cen energije na letni ravni. Julija lani so tako cene nafte in drugih energentov dosegle rekordno visoke ravni, zato so tudi cene pri proizvajalcih dosegle svoj višek.

Odtlej so se cene energije kljub nedavni stabilizaciji in vnovičnemu zmernemu dvigu na letni ravni precej znižale. Julija so bile tako za 16,5 odstotka nižje kot julija lani, v primerjavi z junijem pa so se znižale za 4,5 odstotka. Nižje cene energije so tako odgovorne za več kot dve tretjini letnega padca cen pri proizvajalcih.

Ob neupoštevanju nižje cene nafte in drugih energentov, so se cene izdelkov pri proizvajalcih julija na letni ravni znižale za 3,6 odstotka, na mesečni pa za 0,2 odstotka.

Nižje cene izdelkov pri proizvajalcih, ki so dober pokazatelj za gibanje inflacije v prihodnjem obdobju, bi lahko vzbudile strah pred deflacijsko spiralo v največjem evropskem gospodarstvu in posledično tudi v območju evra. Nemčija je sicer julija na letni ravni zabeležila 0,5-odstotno znižanje cen potrošnih dobrin, kar je prva letna deflacija po marcu 1987.

Države območja evra so medtem julija na letni ravni zabeležile 0,7-odstoten padec cen. Države, ki uporabljajo skupno evropsko valuto, so tako drugič od uvedbe skupne evropske valute v letu 1999 oz. ko je leta 1997 evropski statistični urad Eurostat začel zbirati podatke, zabeležile deflacijo.

Vodilni v Evropski centralni banki (ECB), ki je varuh srednjeročne cenovne stabilnosti v območju evra, so sicer že večkrat opozorili, da po njihovem prepričanju ni bojazni pred daljšim obdobjem deflacije v evrskem območju in da je trenutni trend zniževanja cen prej odraz pojava dezinflacije zaradi učinka padca cen surovin.

Tudi nekateri drugi poznavalci po pisanju nemške tiskovne agencije dpa poudarjajo, da veliko možnosti za nevarno deflacijsko spiralo ni. Proizvajalci so zaradi učinkov gospodarske krize resnično morali nekoliko spustiti cene, vendar pa so se naročila že začela povečevati, zato naj bi se padanje cen pri proizvajalcih do konca leta ustavilo.