Kot je še pojasnil so zaradi včerajšnje prodaje zastavljenih delnic izvedli izredno medmesečno preverjanje finančnega stanja družbe. „Žal uprava še ne razpolaga z vsemi podatki, da bi lahko dokončno ugotovila dejansko stanje,“ pojasnjujejo v družbi a obenem dodajajo, da so iz včeraj pripravljenih računovodskih izkazov ugotovili, da je pri družbi podan razlog insolventnosti.

„V kolikor držijo v javnosti objavljeni podatki, s katerimi je družba pripravila računovodske izkaze na dan 5. avgust 2009, izguba tekočega leta skupaj s prenesenimi izgubami presega polovico osnovnega kapitala družbe in te izgube ni mogoče pokriti v breme prenesenega dobička ali rezerv,“ so še sporočili.

Kot smo poročali v  Dnevniku je Infondu Holdingu včerajšnja prodaja zaseženih delnic  Mercatorja in Pivovarne Laško povzročila za več kot 70 milijonov evrov izgube. S tem se je izpolnil pogoj za nastop insolventnosti, saj je izguba celo presegla vrednost Infondovega osnovnega kapitala. Poleg tega se je  s prisilno prodajo realna vrednost premoženja Infond Holdinga zmanjšala na  le  okoli 160 milijonov evrov, kar je  dobrih sto milijonov evrov manj kot znaša njegov finančni dolg.

Banke pa so z prodajo Infondovega premoženja nadaljevale tudi danes. Infond Holding je tako že zjutraj ostal še brez dodatnih 3,26 odstotka Pivovarne Laško in 2,66 odstotka Mercatorja. Delnica Pivovarne Laško je bila v poslu vredna 32,31 evra, Mercatorjeva pa 167,15 evra. Za zdaj še neznani kupec je za paket delnic Mercatorja odštel 16,7 milijona evrov, za paket delnic Laškega pa 9,2 milijona evrov.

Infond Holding ima tako po zadnjih podatkih v lasti le še 24,4 odstotka Pivovarne Laško in 8,8 odstotka Mercatorja, medtem ko je pred razlastitvijo obvladoval 54 odstotkov Laškega in četrtino Mercatorja.

Več kazalcev poslovanja Infond Holdinga, njegove večinske lastnice družbe Center Naložbe in Pivovarne Laško si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij.