"Sod, NFD Holding in prokurist Mure so se na današnjem delovnem sestanku medsebojno seznanili s predlogi za dolgoročno reševanje Mure in ugotovili podobnost možnih rešitev," so sporočili iz Soda.

Kot pravijo, je njihov skupni namen, da največja delničarja in uprava Mure "konstruktivno sodelujejo pri zagotovitvi pogojev za obstoj perspektivnih programov in čim večji ohranitvi delovnih mest", pri čemer "želijo kar najbolj zadostiti zaposlenim, upnikom, poslovnim partnerjem, lokalni skupnosti, državi in ostalim delničarjem".

"Zaradi zahtevnosti postopkov in vrste odprtih vprašanj so se prisotni na sestanku zavezali za pospešitev vseh potrebnih aktivnosti in se zavzeli, da se le-te zaključijo v najkrajšem možnem času," so še zapisali na Sodu.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je na novinarski konferenci po današnji seji vlade povedal, da je bil o sestanku Murinega prokurista in dveh največjih lastnikov Mure obveščen. Poudaril je, da je pomembno, da se lastniki sestanejo in uskladijo možne ukrepe glede prihodnosti družbe.

Lahovnik je izpostavil dve možnosti glede rešitve Mure

Glede rešitve Mure po Lahovnikovih besedah obstajata dve možnosti. Prva je ohranitev perspektivnih programov, za kar pa je treba najti najboljši možni scenarij. Pri tem je pomemben ustrezen razvojni model. "Kar tako dajati denar, ne da bi vedeli, kakšen bo rezultat, pa je vprašljivo," je dejal Lahovnik.

Druga možnost je vstop strateškega investitorja v Muro, ki bo s svojim denarjem in znanjem prevzel odgovornost za nov poslovni model. "Upam, da smo blizu tega, da pridemo do dogovora, ki ga bo vlada potem podprla z vsemi instrumenti, ki so na voljo," je zatrdil minister, a dodal, da pa je treba ostati na realni predpostavki. Vlada se bo po njegovih besedah z vsemi instrumenti vključila takrat, ko bo pripravljen resen, dolgoročno vzdržen poslovni razvojni model.

Lahovnik sicer ni potrdil, da se s kakšnim resnim investitorjem že pogovarjajo glede Mure. "V dani situaciji ni dobro vlivati kakršnegakoli upanja, dokler ni konkretne rešitve," je dodal. "Ko bo pripravljen ustrezen razvojni model, ko bo prevzemnik prevzel tudi del tveganja, bomo vedeli, da misli resno," je poudaril minister.

Kot je še dejal, v zadnjih dneh sam dobiva vrsto ponudb z modelom rešitve za Muro, a ponudniki za rešitev zahtevajo vnaprej izplačana določena državna sredstva za to. "Veliko je ljudi, ki vidijo možnosti za kratkoročni zaslužek, niso pa pripravljeni prevzeti tveganj."

"Če zasebniki ne znajo postaviti uprave, poslovnega modela, po kakšni logiki je država tista, ki postane sama osebno največji vlagatelj?" se je vprašal Lahovnik in dodal, da država ne poslovodi podjetja.

Lahovnik upa, da bo največji lastnik Mure, NFD Holding, "povedal, kaj bo naredil"

Po Lahovnikovih besedah je sicer Sod, ki je 12-odstotni lastnik Mure, zelo aktiven in se je zelo angažiral glede Mure, minister pa upa, da bo tudi največji lastnik - z 18,5-odstotnim deležem je to NFD Holding - povedal, kaj bo naredil.

"Zdaj Sod s poroštvi drži zadevo nad vodo. V petek, ko smo bili pred tem, da eden od dobaviteljev Mure, ki ga skrbi položaj družbe, odpelje del robe, je Sod izdal poroštvo, s katerim je Muri zagotovil delo. Sod je dal tudi poroštvo, da se je Mura lahko prijavila na razpis za policijske uniforme, in pomagal zagotoviti majsko plačo," je pojasnil minister.

Ključna je po ministrovih besedah dolgoročna rešitev za Muro, pri čemer upa, da se bo našel investitor, ki bo zagnal novo Muro. "Slabo bi bilo priti v situacijo, ko bi država dolivala denar v podjetje brez razvojnega modela, saj bi se pri tem postavilo tudi vprašanje nedovoljene državne pomoči," je zatrdil. Spomnil je, da je država Muri v skladu z evropskimi direktivami za prestrukturiranje leta 2004 že namenila 10 milijonov evrov. In skladno s pravili podjetje, ki je prejelo tovrstno pomoč, 10 let ne sme prejeti nove pomoči.