Kazenske ovadbe naj bi se tako nanašale na predsednika uprave Aleša Lundra, ki je vrhniško podjetje vodil v prvi polovici leta 2006, s kaznivimi dejanji pa je nato od polovice leta 2006 do leta 2008 nadaljeval tudi Lundrov naslednik Vitomir Debeljak. Poleg omenjenih nekdanjih predsednikov uprav IUV je policija ovadila tudi člane uprave, ki so v omenjenem obdobju vodili IUV, pri kaznivih dejanjih pa so sodelovali tudi trije tuji državljani - dva Britanca in Avstrijka.

Prva kazenska ovadba se tako nanaša na nakazila v vrednosti več kot 800.000 evrov, ki jih je IUV preko gospodarskih družb v Liechtensteinu, Veliki Britaniji in ZDA nakazoval na družbo v ameriškem Los Angelesu. Družbo na tem naslovu je registrirala ena izmed vpletenih osumljenk, vodilni v IUV pa so omenjene stroške prikazovali kot investicije v odprtje poslovalnice IUV v Los Angelesu. Kot je ob tem še poudaril Japelj, IUV v omenjeni družbi v ZDA ni imel nikakršnega deleža, nobene pogodbe o poslovanju, niti vpliva njeno poslovanje.

Poleg tega so ovadeni osumljeni tudi nepravilnosti pri uporabi plačilnih kartic družbe IUV v vrednosti več kot 120.000 evrov. Sredstva naj bi po navedbah Japlja porabili za zasebna potovanja, prehrano, nabavo očal, manikerstvo in kirurške operacije. Prav tako so policisti odkrili nepravilnosti pri službenih telefonov družbe IUV v vrednosti več kot 15.000 evrov in nepravilnosti pri uporabi prenosnih računalnikov, ki naj bi vrhniško podjetje stali več kot 2500 evrov.

Da je šlo za poslovanje "po domače", kot ga je označil Japelj, kažejo tudi nepravilnosti, ki so jih ljubljanski kriminalisti odkrili pri dvigovanju gotovine iz blagajne usnjarskega podjetja v višini več kot 30.000 evrov. Iz glavne blagajne IUV so trije osumljeni na podlagi blagajniških izdajnic dvigali gotovino, o porabi sredstev pa niso dostavili nikakršnih potrdil.

Poleg tega naj bi enemu izmed osumljenih v obdobju poldrugega leta izplačali 1375 nadur (zakon o delovnih razmerjih dovoljuje izplačilo do največ 180 nadur letno) v skupni vrednosti dobrih 15.000 evrov. Skupna vrednost premoženjske škode, ki so jo osumljeni z omenjenimi dejanji tako povzročili podjetju tako presega milijon evrov.

Japelj je ob tem še poudaril, da osumljeni tuji državljani (gre za moškega in dve ženski) z IUV niso bili v delovnem ali pogodbenem razmerju z IUV, zaradi česar ni nejasno, kakšne so bile dejanske obveznosti teh oseb v IUV. Omenjeni naj bi se predstavljali kot izvršni direktor in zastopnik družbe ter njen svetovalec, obe ženski pa kot svetovalka oz. dizajnerka.

Druga kazenska ovadba se nanaša na sum preslepitve pri pridobitvi posojila oz. ugodnosti ter na sum ponarejanja ali uničenje poslovnih listin v zvezi z pridobivanjem posojil. V zvezi s tem je policija kazensko ovadila bivšega predsednika uprave IUV Debeljaka in dva člana uprave.

Omenjeni naj bi poslovne knjige, bilance stanja in izkaze uspeha ter druge listine za leti 2007 in 2008 priredili na tak način, da so za ti dve leti izkazovali bistveno boljše oz. ugodnejše stanje poslovanja družbe IUV. Dokumente so nato predložili banki SID in tako prikazali izpolnjevanje pogojev za pridobitev posojila v vrednosti milijona evrov. Družba je nato konec leta 2008 šla v stečaj in posojila banki SID ni vrnila.

Z omenjenimi ovadbami pa predkazenski postopek kriminalistov po besedah Japlja še ni končan. Policija namreč preiskuje še nekatere druge nepravilnosti pri poslovanju družbe IUV v stečaju, vendar Japelj drugih podrobnosti zaradi interesa preiskave ni želel razkriti.