S Šrotovim odhodom bosta odpravljena dvom v transparentno poslovanje Laškega in konflikt interesov, ki ga ima Šrot kot največji lastnik in sočasno direktor pivovarne. Banke želijo na Šrotovem mestu Dušana Zorka, direktorja Pivovarne Union, saj mu zaupajo. Njegova glavna naloga bo, če se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega, v prvi fazi skrb za osnovno dejavnost družbe in nemoteno delovanje proizvodnje in nato pogajanja z bankami o reševanju zapletenega finančnega položaja.

Družbe iz sistema Pivovarne Laško so posodile več deset milijonov evrov kratkoročnih sredstev Infond Holdingu in najverjetneje tudi Centru Naložbe za koncentracijo lastništva v Mercatorju in Pivovarni Laško. Ker Infond Holding zaradi nezmožnosti odplačevanje več kot 400 milijonov evrov kratkoročnih posojil ni sposoben vrniti sredstev niti bankam, kaj šele od Pivovarne Laško odvisnim družbam, to lahko močno prizadene poslovanje teh družb.

V Infond Holdingu informacij, da mu banke ne podaljšujejo več kratkoročnih posojil, ne želijo komentirati, so pa v Pivovarni Laško včeraj zagotovili, da vse družbe iz skupine (torej Pivovarna Laško in Union, Fructal ter Radenska, op. p) redno odplačujejo svoje obveznosti do bank, kar naj bi počele tudi v prihodnje. S poročanjem določeni časopisi poskušajo ustvariti zmedo med bankami in delničarji ter škoditi ugledu skupine, pravijo v pivovarni in dodajo, da so banke eden izmed ključnih delov vsakega gospodarstva, zato bi nenaden umik njihovih posojil pomenil destabilizacijo sleherne družbe ali poslovnega sistema. "Takšno ravnanje bi bilo v nasprotju z interesi bank in gospodarstva in bi imeli dolgoročno negativne posledice," so prepričani v Pivovarni Laško.

Banke se zavedajo, da bi prekinitev kreditiranja proizvodnih podjetij povzročila veliko škodo, toda sočasno ne želijo privoliti v to, da bi se sredstva še naprej porabljala za reševanje finančnega položaja podjetij, prek katerih Boško Šrot obvladuje lastništvo pivovarne in Mercatorja. Zato zahtevajo Šrotov odhod, ki je prvotni pogoj za dogovarjanje o finančni sanaciji Infond Holdinga. Banke se bodo v prihodnjih mesecih poskušale dogovoriti za reprogram obstoječih posojil, ki bi omogočil postopno odprodajo Infondovih naložb in poplačilo bank. Od dogovora bank je odvisno prihodnje lastništvo podjetij Pivovarne Laško - če prostovoljne poravnave ne bo, bodo banke unovčile svoja zavarovanja, torej delnice in deleže, s katerimi so bila zavarovana astronomska posojila. V tem primeru bi sledila najmanj razprodaja večine Pivovarne Laško in četrtine Mercatorja, v skrajnem primeru pa tudi polovice Mercatorja in proizvodnih podjetij Pivovarne Laško.

Boško Šrot si poskuša že od prejšnjega tedna izposlovati dodaten čas za razmislek, vendar banke po naših informacijah potrpljenje mineva. Sploh ker se je začel Šrot po oceni poznavalcev razmer oddaljevati od možnosti, da bi sam odstopil in s tem olajšal delo nadzornikom. Po mnenju naših sogovornikov ima ključno vlogo pri tem njegova svetovalka Andrijana Starina Kosem, medtem ko so si drugi enotni, da je za rešitev sistema treba upoštevati zahteve bank in drugih večjih lastnikov Pivovarne Laško, med drugim države. Nobenega dvoma ni, da se bo morala, če se bo moral posloviti Šrot, posloviti tudi Starina-Kosmova, ki v sistemu ne uživa zaupanja in jo vidijo kot eno od glavnih krivcev za to, da se je laški imperij znašel v velikih težavah.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si