Podobnosti ponudbe v Kadu niso razkrili, niti načina financiranja v primeru, če bi NLB njihovo ponudbo sprejela. Po neuradnih informacijah naj bi nedavno ustanovljeni PDU morebitni nakup financiral z bančnim posojilom, za katerega bi deloma jamčil Kad, deloma pa bi ga zavaroval z zastavo delnic.

Odločitev, da se bodo odzvali na razpis NLB, v Kadu utemeljujejo s pričakovano donosnostjo ob prevzetih tveganjih. Prav prevelikim tveganjem, ki jih predstavlja zlasti nejasna medsebojna prepletenost poslovanja družb iz sistema Boška Šrota, gre po trditvah naših virov pripisati tudi odločitev, da ne bodo oddali ponudbe za nakup skoraj četrtine Pivovarne Laško. Ob objavi letnih poročil se je izkazalo, da so denar Infond Holdingu, prek katerega Šrot obvladuje lastništvo Pivovarne Laško, posojale tudi odvisne družbe Pivovarne Laško. Za razliko od bančnih so posojila, ki so jih Infond Holdingu dajale proizvodne družbe Pivovarne Laško, slabo zavarovana, zaradi česar ni jasno, kakšne posledice bi na poslovanje odvisnih družb imel morebitni insolventni postopek Infond Holdinga. Letna poročila ne razkrivajo, katera podjetja so najbolj izpostavljena do Infonda, po neuradnih informacijah pa naj bi bila to zlasti Union in Radenska.

Zaradi finančne krize je bil Infond Holding že ob koncu lanskega leta na robu kapitalske ustreznosti, po odločitvi NLB, da mu ne podaljša posojila, pa je le vprašanje časa, kdaj bodo morali v tej mariborski družbi razglasiti začetek postopkov po insolventni zakonodaji. Po trditvah naših virov ji niti druge banke zadnji mesec ne želijo več obnavljati posojil in se že dogovarjajo za skupno prodajo zaseženih delnic. Še več, eno od posojil, ki naj bi se izteklo te dni, ena od domačih bank menda ni podaljšala niti Pivovarni Laško, čeprav pri poslovanju ustvarja stabilen denarni tok.

Glede na razmere ne preseneča, da je Infond Holding v ponedeljek, kot smo razkrili v Dnevniku, sedem bank upnic pozval k skupni prodaji delnic in deležev, s katerimi so zavarovana posojila, da bi banke s prodajo večjih paketov delnic iztržile višje kupnine. Izkupiček od morebitnih prodaj deležev bo imel odločilen vpliv na kapitalsko ustreznost Infond Holdinga in morebitno uvedbo postopkov prisilne poravnave ali stečaja, vplival pa bo tudi na poplačilo manj zavarovanih upnikov. Ob tem ne gre spregledati, da poziv Infonda k skupni prodaji velja zlasti za delnice Pivovarne Laško, ki jih je Infond Holding ob koncu lanskega leta vrednotil bistveno višje vrednosti od tržne, zato bi v primeru, da bi banke pri prodaji dosegle nižjo ceno, moral v bilancah opraviti ustrezne slabitve, ki bi ga pahnile v insolventnost.