Vlada bo z zakonom - po Križaničevih besedah naj bi ga še danes poslala državnemu zboru, sprejet pa naj bi bil prihodnji teden - ponudila jamstva za stanovanjske kredite zaposlenim za določen čas, mladim družinam in tistim, ki so izgubili delo po 1. oktobru lani.

Do sodelovanja v shemi so upravičeni zaposleni za določen čas, katerih povprečna plača je v treh mesecih pred najemom kredita enaka ali nižja od 1,5-kratnika povprečne plače v Sloveniji za isto obdobje. Druga skupina oseb, ki naj bi jim država pomagala z omenjeno shemo, so mlade družine po zakonu o nacionalni stanovanjski varčevalni shemi in subvencijah mladim družinam za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja.

Kot določa predlog zakona, pri mladih družinah skupni dohodki v letu pred najemom kredita ne smejo preseči polovice letne povprečne plače v Slovenije na posameznega člana mlade družine.

Država bo v ta namen ponudila za 300 milijonov evrov jamstev in prevzela 50 odstotkov tveganja. Ročnost posojil bo po Križaničevih besedah predvidoma 20 let, zavarovana pa bodo s hipoteko.

V shemi bodo lahko sodelovali tudi tisti, ki jim je bila po 1. oktobru 2008 odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnih razlogov zaradi stečaja ali prisilne poravnave delodajalca, v času najemanja kredita pa ne opravljajo samostojne dejavnosti.

Država bo v ta namen zagotovila 50 milijonov evrov dodatnega kreditnega potenciala, poroštvo države pa bo v tem primeru stoodstotno, je pojasnil minister. Glavnica lahko znaša največ 2000 evrov za vsako polno leto, ki kreditojemalcu manjka do polne upokojitvene starosti, vendar ne več kot 10.000 evrov. "Tako bodo lažje prestali krizo do njihove ponovne zaposlitve," je dejal minister.

"V tem primeru ni potrebnih dodatnih garancij, le prosilec napiše potrdilo, da bo kredit kasneje poravnal, če se mu razmere izboljšajo," je dejal.

"Prvi krediti po tej shemi bi lahko stekli konec avgusta ali v začetku septembra, ko bodo sprejeti podzakonski akti," je povedal minister. Ti naj bi urejali podrobnosti, po ministrovih besedah pa so možne tudi še kakšne spremembe, ki "jih bo pokazala praksa".

Po njegovih besedah pričakujejo, da bo zanimanje za posojila iz omenjene sheme "veliko". "Pričakujemo, da bomo spodbudili trg nepremičnin ter omogočili boljše stanovanjske pogoje za ljudi, ki imajo tu največji primanjkljaj," je dejal Križanič.

Shemo bo izvajala SID banka, nadzor bo v rokah finančnega ministrstva, izterjave pa bo izvajala davčna uprava, je dejal Križanič. "Sredstva so predvidena v jamstvenem potencialu, ki je del drugega rebalansa proračuna," je še dodal.