Illinois je med zveznimi državami ZDA po številu propadlih finančnih institucij na prvem mestu, letos je v tej zvezni državi propadlo že 12 bank. Skupna vrednost sredstev vseh sedmih posojilodajalcev, ki jih je včeraj zasegla ameriška Zvezna korporacija za zavarovanje depozitov (FDIC), je znašala 1,49 milijarde, vrednost zaseženih depozitov pa je bila 1,34 milijarde dolarjev.

Največja banka, ki so jo zaprli, je Founders Bank z 962,5 milijona dolarjev sredstev in približno 849 milijoni dolarjev depozitov. Vse depozite banke bo prevzela čikaška banka The PrivateBank and Trust Co. Iz FDIC so sporočili, da so glavni razlog za zaprtje bank izgube zaradi slabih posojil in hipotekarnih finančnih instrumentov.

"Vseh šest propadlih bank je poslovalo po enakem poslovnem modelu, zaradi česar so bile vse močno izpostavljene slabim naložbam. Nadzorovala jih je ena družina iz Illinoisa," so sporočili iz FDIC. Regulatorji so sicer letos zaradi izgub, povezanih s finančnimi instrumenti, ki temeljijo na drugorazrednih hipotekarnih posojilih, zaprli največ bank od leta 1990. Medtem ko stopnja brezposelnosti v Illinoisu presega povprečje na nacionalni ravni, je ta v letošnjem letu edina izmed sedmih držav, ki nima proračunskega načrta.