Zbirka z angleškim naslovom "Budding Songs, Maying songs", ki bo Pavčkova dela približala članom žirije za Andersenovo nagrado iz vsega sveta, prinaša izbor njegovih najboljših mladinskih pesmih. Nekatere bralce bo v knjigi pritegnila Pavčkova značilna hudomušnost, druge občutek za sodoben utrip mladih, spet tretje bo nemara pritegnil skoraj eksotični pridih starožitnosti ali pesnikov lirizem in vitalizem, so zapisali pri založbi.

Mlade bralce Pavček med pesmi pospremi s simpatičnim uvodom, v katerem zariše svojo pestro zasebno, službeno in pesniško pot. Pesmi, razdeljene v devet tematskih sklopov, spremljajo ilustracije Damijana Stepančiča. Za angleške prevode so poskrbeli Nada Grošelj, Erica Johnson Debeljak, Alan McConnell-Duff in Andrej Rijavec.

Nagrade Hans Christian Andersen Mednarodna zveza za mladinsko književnost IBBY (International Board on Books for Young People) podeljuje vsaki dve leti literarnim ustvarjalcem in ilustratorjem, katerih umetniški opus predstavlja pomemben in trajen prispevek k svetovni mladinski literaturi. Nacionalne sekcije iz 33 držav so za Andersenovo nagrado 2010 predlagale 29 literarnih ustvarjalcev in 27 ilustratorjev.

Mednarodna žirija se bo sestala marca prihodnje leto in izbrala nagrajenca. Imeni bo javnosti sporočila na sejmu mladinske literature v Bologni 22. marca 2010. Nagradi bodo podelili 11. septembra prihodnje leto na 32. kongresu IBBY v španskem mestu Santiago de Compostela.

Slovenska sekcija IBBY sicer nominira tudi slovenskega kandidata za nagrado Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Letos je to ilustratorka Alenka Sottler, slovenska IBBY pa ponavlja še kandidaturo ustvarjalke Lile Prap (Lilijane Praprotnik Zupančič), so še sporočili z založbe Miš.