O ceni vinjet se je minister Vlačič včeraj pogovarjal tudi s predstavniki evropske komisije, a se, kot je dejal, niso uspeli uskladiti. Evropski komisar za promet Antonio Tajani je včeraj v Bruslju dejal, da "upa na kompromis s Slovenijo, ki bo omogočil tedenske vinjete, cenejše od prvotnega predloga slovenske vlade". Spomnimo, da je še pred slabim tednom dni grozil z uvedbo druge faze postopka zoper Slovenijo zaradi domnevne diskriminatornosti vinjet, če bodo tedenske vinjete dražje od 10 evrov.

Vlada bo danes potrdila tudi novo uredbo o ceniku cestnine za uporabo cestninskih cest, ki zvišuje cestnino za tovorna vozila za 40 odstotkov. V Darsovem proračunu naj bi se iz tega naslova prihodnje leto nabralo za okoli 50 milijonov evrov več sredstev. So pa včeraj ministri ocenili, da je zakonski predlog poslanca Vilija Trofenika (Zares) o dodatni obdavčitvi prejemkov vodstev podjetij v državni lasti primeren za nadaljnjo obravnavo. Trofenik je predlagal, da bi se prejemki nad določeno mejo dodatno obdavčili z 49-odstotno davčno stopnjo. Na primer, plače nad 12.500 evrov bruto mesečno in odpravnine nad 75.000 evrov bruto.

Ob 41-odstotni obdavčitvi po predpisih o dohodnini bi to pomenilo 90-odstotno obdavčitev, zakon pa naj bi se uporabljal že za prejemke v letu 2009 in do konca leta 2010 oziroma do konca leta, v katerem potečejo poroštva oziroma jamstva države. Dodatno bi se namreč obdavčili dohodki članov poslovodstev in nadzornih organov pravnih oseb, ki so v posredni ali neposredni večinski državni lasti, ali pravnih oseb, ki so od države prejele poroštva oziroma jamstva ali sredstva na podlagi ukrepov za blažitev posledic finančne in gospodarske krize.