Jasno pa je, da mu potrebnih sredstev za poplačilo posojila ne bo uspelo pridobiti s hitro prodajo deleža v Mercatorju. Urad za varstvo konkurence (UVK), ki ga vodi Jani Soršak, je v torek namreč začel nov postopek zoper lastnike Mercatorja, hkrati pa Centralni klirinško-depotni družbi - KDD izrecno prepovedal prenos delnic Mercatorja, ki so v lasti Infonda Holdinga in z njim povezanih družb. Postopki prenosa delnic so bili sicer že prej v rokah UVK, a če je prej še obstajala teoretična možnost, da morebitni kupec Mercatorjevih delnic najprej opravi nakup, kasneje pa skuša pridobiti soglasje urada, zdaj te možnosti ni več. Uspeh takšnega dogovora bi bil sicer že prej malo verjeten, saj bi prenos delnic brez soglasja UVK lahko veljal za ničen posel, hkrati pa bi vpletenim grozile visoke globe. Brez dovoljenja UVK tudi dogovora med italijansko banko Unicredit in Laščani, ki ga je pred dnevi predsednik uprave banke Unicredit France Arhar predstavil gospodarskemu ministru Mateju Lahovniku, ni bilo pričakovati.

Koliko dni ima Infond Holding zdaj na voljo za vračilo posojila NLB oziroma kakšen rok je zapisan v pogodbi, ni znano, je pa pričakovati, da bo NLB dokaj hitro začela priprave za zaseg zastavljenih delnic. Po naših informacijah odločba UVK na morebitni zaseg delnic Mercatorja s strani NLB ne bi vplivala, saj se lahko ukrepi urada nanašajo le na stranke v postopku, kar pa NLB ni.

Spomnimo še, da NLB zaseženih delnic ne sme obdržati, ampak mora začeti postopek prodaje. Da bi pri tem ključno vlogo lahko odigrala država, se omenja že dlje časa, zdaj pa so te ideje še realnejše. Državni DSU je medtem namreč že uspelo ustanoviti Posebno družbo za upravljanje (PDU), na katero naj bi po neuradnih informacijah prenesli zasežene delnice, zastavljene za menedžerska posojila.

Videti je, da je pri iskanju rešitev, ki bodo vplivale na usodo Mercatorja, za zdaj država v prednosti pred Laščani. In kako ti komentirajo zadnje poteze? "Uprava družbe z zanimanjem opazuje uzurpacijo prava s strani državnih organov. Hkrati iskreno upa, da se posameznim državljanom in pravnim osebam ne bodo dogajale tako evidentne kršitve ustavnih pravic kot družbi. Hvala vsem, ki v igri sodelujete," je v sporočilu za javnost zapisal direktor Infonda Holdinga Matjaž Rutar.

Nov postopek presoje koncentracije, ki ga je UVK začel proti lastnikom Mercatorja, se nanaša na Infond Holding, ki po mnenju urada skupaj s povezanimi družbami - Pivovarno Laško, Pivovarno Union in Radensko - obvladuje 48,34-odstotni delež Mercatorja. UVK, ki lastništvo Mercatorja presoja že od februarja lani, je nov postopek začel zaradi spremenjenih okoliščin, saj je bil prej stranka v postopku tudi Istrabenz. Ker je banka Unicredit, ki je hranila delež za koprski holding, pred kratkim razdrla pogodbo in tako postala lastnica osemodstotnega deleža Mercatorja, je UVK postopek prekinil in, kot smo omenili, uvedel novega.

katja.svensek@dnevnik.si