Postati najbolj konkurenčno globalno gospodarstvo je še vedno aktualen cilj Evropske unije, po Potočnikovih besedah pa se voditelji držav članic strinjajo, da je potrebno raven vlaganj v znanost in raziskave kljub krizi ohraniti.

Glede na zaostrene gospodarske razmere vlaganje v znanost in tehnologijo tudi za ceno večjega zadolževanja od predvidenega do določene mere podpira tudi Evropska komisija, je dejal Potočnik. "Zasledovati je potrebno javnofinančne interese, vendar obstajajo še druge možnosti od zmanjševanja sredstev za znanost in raziskave. Pomembno je, da so investicije pametne, "je še dejal.

Vlaganja v znanost in raziskave Evropska komisija po navedbah Potočnika spodbuja z že obstoječimi programi, za kar iz evropskega proračuna namenjajo čedalje več sredstev. "Sredstva za znanost in raziskave v evropskem proračunu se do leta 2013 povečujejo realno za približno 10 odstotkov letno, kar je dober trend glede na težke čase, v katerih se nahajamo," je pojasnil Potočnik.

Države članice so se na zadnjem skupnem zasedanju sicer zavezale k spodbujanju investiranja javnega in zasebnega sektorja v znanost in raziskave. Vendar do leta 2010 najverjetneje ne bodo dosegle cilja, ki so si ga zastavile, in sicer, da naj bi delež sredstev, namenjenih za znanost in raziskave, znašal povprečno tri odstotke proračuna držav članic. Trenutno namenijo države članice za znanost in razvoj povprečno nekaj manj kot dva odstotka proračunskih sredstev.

Med področja, ki se jim v prihodnosti glede informacijskih tehnologij odpira največ priložnosti, sodita po Potočnikovih besedah izobraževanje in zdravstvo, kljub gospodarski krizi pa bi bilo po njegovem mnenju potrebno nadaljevati tudi z razvojem zelenih tehnologij.

Glede sprejema ponovnega mandata v komisiji, ki ji mandat v tej sestavi poteče oktobra letos, je Potočnik dejal, da bo še en mandat sprejel, če bosta tako želela vlada in bodoči predsednik komisije. Če bodo lizbonsko pogodbo letos poleti sprejeli tudi na Irskem, bi Evropska komisija v sedanji sestavi svoj mandat lahko za mesec dni podaljšala. "Želimo si, da ne bi prišlo do institucionalnega krča in da bi stvari v prihodnosti čim bolje delovale," je o tem povedal Potočnik.