Z zaostankom 12 sekund je drugo mesto zasedel Švicar Rubens Bertogliati, Italijan Francesco Gavazzi pa je na zaključnem vzponu zaostal 18 sekund. V skupnem seštevku še naprej vodi Rus Denis Menčov (Rabobank), Tadej Valjavec (AG2r La Mondiale), z 21. mestom spet najboljši Slovenec v etapi, je pridobil eno mesto, prehitel je slavnega Lancea Armstronga, ki je vnovič zaostal.

"Punudila se mi je priložnost in zagrabil sem jo z obema rokama. Nisem pričakoval, da nam bo skupina dovolila priti v cilj s prednostjo, toda na srečo sem se zmotil. Sam sem na Giru, da pomagam Sastreju, drugih ciljev nisem imel. A z nekaj sreče, mi je uspelo pobrati tudi etapno zmago. V ekipi smo še vedno optimisti glede Sastreja. Z dneva v dan je močnejši, tako da lahko v skupnem seštevku napreduje," je bil po prvi etapni zmagi na dirki po Italiji zadovoljen Gerrans, ki je lani na podoben način vknjižil tudi zmago na Touru.

Etapa je vsebovala kar pet vzponov. Ko je kmalu ušlo 12 kolesarjev, med katerimi ni bilo nevarnih za visoka mesta, je bilo jasno, da ubežniki imajo možnosti. Favoriti so imel bolj ali manj v mislih le zadnji dva kilometra dolg vzpon, na katerem se je dalo pridobiti oziroma izgubiti kakšno sekundo. In nekateri so jo. Vodilni Menčov je sicer uspešno sledil Danilu Di Luci, medtem ko to za nekatere druge to ne velja. V prvi vrsti za Američana Levija Leipheimerja in Ivana Bassa, ki sta izgubila tri sekunde, Avstralca Michaela Rogersa, ki jih je izgubil šest, še slabše se je godilo Švedu Thomasu Lövkvistu, ki je zaradi zaostanka minute in 37 sekund izgubil deseterico v skupnem seštevku, ter Armstrongu. Slavni Američan je zaostal minuto in 57 sekund, v cilj pa prišel za Valjavcem in tudi Janijem Brajkovičem.

Strokovnjaki menijo, da so pri moštvu LPR Brakes storili napako, ker so dovolili, da si ubežniki naberejo veliko prednost. Njihov Di Luca je trenutno tako močan, da bi dobil etapo in s tem bonifikacijske sekunde, če bi skupina pred zaključni vzpon prišla skupaj. "Poskušali smo loviti ubežnike, a smo le izgubljali moč, saj druge ekipe niso hotele sodelovati. Tako smo nepotrebno izgubljali moč, hitro smo uvideli, da nima smisla nadaljevati," je dejal Di Luca, ki je računal predvsem na pomoč Liquigasa in ki meni, da se bo Giro odločal v ponedeljkovi etapi.