"Pogodba, ki je bila takrat podpisana, niti ni fiktivna niti ni škodljiva," je poudaril Čerin ob robu redne novinarske konference ljubljanskega župana in se vprašal, kakšen motiv bi imel kdorkoli iz uprave Mercatorja, da sklene protizakonit posel ali fiktivno pogodbo v škodo Mercatorja.

Kot je znano, poteka sodna preiskava o sumu storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic v letu 2004 s strani dveh fizičnih oseb pri Mercatorjevem nakazilu omenjenega avansa na račun SAS Groupa takoj po prevzemu Maximarketa.

Čerin je pojasnil, da je bil v začetku letošnjega leta izdan sklep o uvedbi preiskave. "Mi smo se na to pritožili, meni usoda tega še ni znana, ali ga je višje sodišče že obravnavalo, ali ne," je dejal. Dodal je, da je v sklepu o uvedbi preiskave navedenih kup dejanj, ki naj bi jih opravil, med drugim tudi zaslišanj cele vrste prič, ki so jih zaslišali.

Kot je še poudaril Čerin, je imel v zvezi s to zadevo dva pogovora. Prvega s policijo, enkrat lani ali predlani, in potem še pogovor s preiskovalno sodnico septembra lani.

Zaplet je po njegovem mnenju v tem, da je bil v pogodbi določen rok pol leta, da se podpišejo operativne pogodbe za izvedbo varovanja pod tržnimi pogoji. To ni bilo storjeno, ker šef Mercatorjeve službe, ki je skrbela za te zadeve, tega ni želel storiti, je pojasnil Čerin.

Poleti leta 2005, ko se je ta rok iztekel, pa se je uprava Mercatorja po Čerinovih navedbah ukvarjala z drugimi zadevami, med drugim s prelomno skupščino delničarjev, ko so imenovali nov nadzorni svet družbe in nato odstavili predsednika uprave, Zorana Jankovića.

Kot je poudaril Janković, bi bila ta pogodba, če bi takratna uprava Mercatorja ostala, realizirana. Hkrati je poudaril, da je bil sklep takratne petčlanske uprave Mercatorja o sklenitvi te pogodbe sprejet soglasno.

"Uprava, ki je prišla za nami, je za to pogodbe vedela," je poudaril Čerin in dodal, da z Jankovićem nista sodelovala pri tem, kako se je potem Mercator pogajal s SAS Groupom oz. njegovim direktorjem Borisom Stadlerjem.

Uprava, ki je nasledila Jankovićevo upravo, je imela po Čerinovem mnenju dve možnosti. Prva je, da se avans, ki ga je SAS Group prejel za storitve varovanja, poračuna z opravljenim delom, druga pa, da se na novo sklene aranžma.

"Po mojem vedenju je bil ta avans vrnjen v celoti z obrestmi vred na eni strani, na drugi strani pa sklenjena pogodba z G7," je dodal in pojasnil, da je G7 svojo zahtevo za sodelovanje z Mercatorjem utemeljevala ravno s pogodbo, ki so jo podpisali decembra 2004.

Kot je pojasnil Čerin, je Mercator SAS Groupu nakazal avans v višini 200 milijonov slovenskih tolarjev (834.000 evrov), to naj bi bila po projekciji približno polletna realizacija. Namen je bil, da se avans poračuna z dejansko opravljenim delom, je povedal.

Povedal je, da pri prevzemu Maximarketa takratni direktor in namestnik direktorja, Darko Podreberšek in Boris Stadler, nista imela nobene vloge. Glavni pogajalec za male delničarje je bil Peter Groznik, ki se je z upravo Mercatorja tudi pogajal glede cene. Groznik je želel ceno, ki jo je uprava Mercatorja ponudila v ponudbi za prevzem, zvišati.

Dogovor je bil, da v kolikor v določenem terminu določeno število delničarjev sprejme ponudbo Mercatorja, se šteje, da je cena sprejeta, če ne, se z Groznikom pogajamo za višjo ceno, je pojasnil in dodal, da je bila ponudba sprejeta, prevzem pa opravljen.

Vmes je Mirko Tuš dal konkurenčno ponudbo za prevzem Maximarketa. Kot je dejal Čerin, je Tuš to storil iz maščevanja, ker je "Mercator okoli 35 odstotkov izbire Laškega kupil praktično na njegovem dvorišču". Potem so se z njim zmenili, da mu prodajo izbiro, on pa odstopi od konkurenčne ponudbe za Maximarket, je navedel.

Naslednja faza pri prevzemu Maximarketa je bila, kaj z vodilnim kadrom. Podreberšek je izrazil željo, da bi ostal direktor družbe, dokler bo ta obstajala, ker je bil namen, da se s časom pripoji v Mercatorjev sistem.

Stadler je predlagal, da se odpove delovnemu razmerju in odpravnini, ter izrazil željo, da bi se v prihodnje želel ukvarjati z varovanjem, in bi glede tega sklenil neko pogodbo. "Ta predlog je bil korekten in tudi koristen za Mercator," je dejal Čerin in pojasnil, da je Stadler nato vstopil v SAS Group.