Med podjetji, kjer so priporočila spoštovali, ministrstvo omenja Gen Energijo, Holding Slovenske elektrarne, Pošto Slovenije, Peko in Telekom Slovenije.

Ministrstvo za gospodarstvo je v četrtek gospodarskim družbam, ki še niso poslale pisnega obvestila o uskladitvi plač, poslalo nov dopis, v katerem jih poziva, naj čimprej sporočijo stopnjo usklajenosti s sklepom in razloge v primeru neusklajenosti.

Vlada je 22. januarja spričo gospodarske krize sprejela priporočila glede plač, nagrad in odpravnin članov in predsednikov uprav družb v delni ali celotni lasti države. Plače uprav je v skladu s tem priporočilom vezala na povprečno plačo v dejavnosti in velikost družbe.

V malih družbah je izhodišče za plačo največ trikratnik, v srednjih družbah štirikratnik, v velikih družbah pa petkratnik povprečne plače v dejavnosti. Na področju energetike je izhodišče za plačo v srednjih družbah dvakratnik, v velikih pa največ trikratnik povprečne plače v dejavnosti. Če gre za krizni management, se lahko ta količnik izjemoma poveča za ena, nujno pa bo soglasje pristojnega ministra.

Nagrade članom in predsednikom uprav so v skladu s priporočili vlade omejene na največ dve bruto plači letno, pri čemer naj bi se upoštevalo kazalce uspešnosti, izboljšanje položaja posamezne družbe, primerjavo dobička in izboljšanja kapitala družbe glede na sorodne družbe v panogi, gibanje dobička glede na preteklo leto, povečanje izvoza in odpiranje novih delovnih mest.

Odpravnina je medtem v skladu s priporočili vlade omejena na največ šestkratnik povprečne mesečne plače posameznika, ki je do nje sicer upravičen le v primeru, če družbo zapusti in je razrešen iz nekrivdnih razlogov.

Vlada je predstavnikom države v nadzornih svetih takrat priporočila, da predlagajo uskladitev že sklenjenih pogodb najkasneje v roku enega meseca in da če v dveh mesecih po tem pogodba ne bo usklajena, o tem obvestijo vlado.

Nadzornikom v družbam v državni lasti in javnih zavodih pa je vlada istočasno priporočila, naj sejnine znižajo za polovico in naj se v času trajanja sklepa, do konca 2010, odpovedo nagradam.