Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre pričakovati, da bo nadzorni svet Deutsche Bahna 58-letnega Grubeja potrdil za položaj predsednika uprave družbe. Njegovo kandidaturo sta med drugim doslej že potrdila tako nemška kanclerka Angela Merkel kot tudi podkancler Frank-Walter Steinmeier.

Grube je trenutno član uprave nemškega proizvajalca luksuznih avtomobilov Daimler, poleg tega pa je tudi član nadzornega sveta evropskega letalskega in oborožitvenega koncerna EADS. Svojo kariero je sicer začel pri nemškem proizvajalcu letal Messerschmidtu, nato pa nadaljeval pri Airbusu in Daimler-Benz Aerospace, kjer se je povzpel do vidnih, vodstvenih položajev.

Mehdorn, ki je bil na čelu družbe skoraj deset let, je nadzornemu svetu v ponedeljek ponudil svoj odstop, kar so zahtevali tudi trije največji železničarski sindikati in politik iz vrst socialdemokratov (SPD), liberalcev (FDP), Zelenih in nekdanjih komunistov (Linke).

Pred dnevi je namreč izbruhnila afera, saj naj bi v podjetju nepooblaščeno nadzirali elektronsko pošto zaposlenih, še posebej članov sindikalnih združenj, in pri tem iskali informacije glede morebitnih stikov z novinarji ali politiki.

Mehdorn je po izbruhu afere izjavil, da je njegova vest čista in da po njegovem mnenju v omenjenem primeru ni prihajalo do nepravilnosti, vendar pa mora kot prvi mož družbe prevzeti objektivno odgovornost za dogajanje v podjetju.

Poleg tega je bil Mehdorn vpleten tudi v druge škandale. Lansko jesen so tako v DB zaradi možnosti razpok na vlakovni osi odpoklicali skoraj 70 najmodernejših modelov nagibnih vlakov ICE T, pomanjkljivost pa še do danes ni bila odpravljena.

Mehdorn je bil na tapeti medijev tudi zaradi domnevnih visokih izplačil, vezanih na neuspešno privatizacijo DB, in zaradi predlagane sheme, po kateri bi potniki ob nakupu prek okenca plačali 2,5 evra več za vozovnico kot ob nakupu prek spleta. Ta predlog je nato opustil, saj je zaradi izjemno slabega odziva v zadevo posegla tudi Merklova.