OECD je v danes objavljeni vmesni gospodarski napovedi pred vrhom G20 v Londonu popravila svoje napovedi krepko navzdol. Njene napovedi so veliko bolj pesimistične od napovedi Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada.

Obseg BDP v 30 članicah OECD naj bi se letos v povprečju skrčil za 4,3 odstotka, v območju evra pa za 4,1 odstotka.

Organizacija tudi za prihodnje leto še napoveduje rahlo negativno gospodarsko rast, in sicer za 0,1 odstotka v članicah OECD ter za 0,3 odstotka v območju evra. Celotno svetovno gospodarstvo naj bi prihodnje leto zabeležilo 1,25-odstotno rast.

V ZDA naj bi se letos obseg BDP skrčil za štiri odstotke in prihodnje leto ostal nespremenjen. Še slabše so napovedi za Japonsko, kjer lahko letos po izračunih OECD pričakujejo zmanjšanje obsega BDP za 6,6 odstotka, v prihodnjem letu pa še za dodatnega pol odstotka.

Zaradi nagloblje recesije v zadnjih več kot 50 letih se bo letos zmanjšal tudi obseg svetovne trgovine. V organizaciji s sedežem v Parizu namreč napovedujejo, da se bodo svetovni trgovinski tokovi letos zmanjšali za 13,2 odstotka, leto zatem pa naj bi se nekoliko okrepili in se povečali za 1,5 odstotka.

Stopnja brezposelnosti se bo letos v članicah OECD po novih izračunih povzpela na 8,4 odstotka, v območju evra pa na 10,1 odstotka. V letu 2010 je mogoče pričakovati še več brezposelnih; stopnja brezposelnosti naj bi tako v članicah OECD v povprečju znašala 9,9 odstotka, v območju evra pa 11,7 odstotka.

Konec leta 2010 se bo stopnja brezposelnosti v številnih državah prvič od zgodnjih 90. let prejšnjega stoletja povzpela na dvomestne stopnje. Samo v sedmih največjih industrijskih državah (G7) bo konec prihodnjega leta brez dela 36 milijonov ljudi - približno dvakrat več kot sredi leta 2007.