Erjavec je danes v odgovoru na poslansko vprašanje Dejana Levaniča (SD) - ali vlada razmišlja o pospešitvi gradnje stanovanj in ali načrtuje vzpostavitev sklada prehodnih najemnih stanovanj po zgledu Švedske, kot je zapisano v koalicijski pogodbi - dejal, da že proučujejo možnost ustanovitve sklada prehodnih najemnih stanovanj in da bi bil ta lahko del tretjega vladnega paketa protikriznih ukrepov.

Minister pravi, da bi bilo treba preučiti tudi možnost preoblikovanja republiškega stanovanjskega sklada, in sicer v smeri, da bi bil lahko sklad bolj kapitalsko učinkovit. "Projekti so vezani na določene naložbe in bi morali, če bi želeli doseči večji zagon, stanovanjski sklad dokapitalizirati. To pa ni mogoče pri sedanji organiziranosti sklada, ker bi takšna dokapitalizacija lahko močno obremenjevala proračun," je dejal Erjavec.

Dodal je, da proučujejo tudi nekatere druge možnosti za več najemnih stanovanj, med njimi da bi obstoječa stanovanja, ki so prazna in v slabem stanju prenovili in jih oddajali v najem.

Erjavec je v odgovoru poslanki Renati Brunskole (SD) - v zvezi s terminskim planom priprave prostorskih načrtov poteka tretje razvojne osi na Dolenjskem in v Beli krajini - dejal, da bodo verjetno še letos v DZ poslali predlog za spremembo in dopolnitve zakona o prostorskem načrtovanju. In sicer zlasti zato, "da bi pospešili postopke, ker je dejansko veliko evropskih sredstev vezanih ravno na te umestitve", je dejal minister.

Pri gradnji omenjene prometne povezave je priprava državnega prostorskega načrta po njegovih besedah v fazi izdelave najustreznejše variante.