Slovenski in ruski narod sta po besedah ruskega veleposlanika povezana tudi preko njunih dveh največjih pesnikov, Puškina in Franceta Prešerna. O povezanosti ruske federacije in Slovenije pa, kot je dejal, pričajo tudi nekateri drugi dejavniki v Sloveniji.

Mihail Vanin je spomnil na to, da v Sloveniji stoji Ruska kapelica, da imamo Rusko cesto in nenazadnje tudi gostilno pri Ruskem carju. "Najpomembnejša vez med slovenskim in ruskim narodom pa je v srcu. Na prisrčne odnose med narodoma zato ne morejo vplivati niti napete politične razmere," je poudaril diplomat.

Tudi ljubljanski župan Janković je v svojem nagovoru izpostavil prijateljske odnose med državama. "Puškinov kip je zelo pomemben in Ljubljana ga bo s ponosom sprejela," je dejal Janković, ki je menil, da je je izražanje prijateljstva med Moskvo in Ljubljano pomembno.

Kot je poudaril Janković, lahko svetovno globalno krizo in tudi krizo podnebnih sprememb premagamo samo z medkulturnim dialogom in sodelovanjem. "V Ljubljani bomo ponosni, če bomo lahko prijatelji z Moskvo," je še dejal župan in dodal, da s "hvaležnostjo sprejema Puškinov kip, ki bo v Ljubljani dobil posebno mesto".

Kip, ki je delo umetnika Kuznjecova Muromskega, bo krasil prostore Slovanske knjižnice v Ljubljani, v kateri je po besedah direktorice Mestne knjižnice Ljubljana Jelke Gazvode veliko Puškinovih del.

Pesnikov kip je sicer Janković simbolično prejel v dar decembra lani med uradnim obiskom v Moskvi, danes pa mu ga je izročila štiričlanska delegacija iz Moskve - Igor Novoselov, Valerij Melnikov, Edvard Čovusjan in Igor Halevinskij, ki se ob tej priložnosti mudi v Ljubljani.

Slavnostna gosta ob odkritju pesnikovega kipa sta bila znani ruski umetniški par, primabalerina Maja Plisecka in skladatelj Rodion Ščedrin.