Na ministrstvu za finance (MF) tako včeraj niso želeli komentirati naših vprašanj, povezanih s sprejemom novele zakona o izvrševanju proračuna, ki ustvarja pravno podlago za aktiviranje poroštev za gradnjo šestega bloka TE Šoštanj. Od ministrstva, ki ga vodi Franc Križanič, smo tako neuspešno želeli izvedeti, ali so pred sprejemom zakona, ki so ga obravnavali na dopisni seji 3. marca, o prejemnikih povečane kvote poroštev obvestili preostala ministrstva in ali na MF razpolagajo z izračuni o investicijski vrednosti bloka 6, ki naj bi po nekaterih ocenah stal 1,1 milijarde evrov. Prav tako na ministrstvu niso razkrili, kdaj so prejeli omenjene izračune in ali so jih še pred sprejemom zakona tudi preverjali.

Tudi na ministrstvu za okolje še vedno uradno ne vedo, da je v kvoti dodatnih poroštev, ki jih je vlada potrdila z novelo zakona, tudi blok 6. "Za odobritev poroštva je nujen poseben zakona. Ne moremo trditi, da so poroštva iz zakona o izvrševanju proračuna namenjena TEŠ," so nam pojasnili na ministrstvu, ki ga vodi Karl Erjavec. Da je sicer v povečano, po novem kar 2,6-milijardno poroštveno kvoto poleg Darsa, treh univerz in Slovenskih železnic (SŽ) vključen tudi šesti blok, nam je tudi včeraj potrdilo več virov blizu ministrstva za finance.

Kljub temu pa o podrobnostih financiranja za zdaj največje domače elektroenergetske naložbe ni uspelo izvedeti ničesar tudi članom odbora za gospodarstvo v državnem zboru. "Omenjenega energetskega projekta ne bom komentirala, ker to presega današnjo razpravo. Odgovor lahko dobim le od ministra Mateja Lahovnika, ki vam ga lahko naknadno pošljem," je poslancem, ki so na seji govorili o rebalansu proračuna (med njimi je bil najbolj vztrajen Franc Bogovič iz SLS), pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radič.

Čeprav na MF za zdaj še ne pripravljajo posebnega zakona o poroštvu za gradnjo bloka 6, je naglica obeh ministrov (Križaniča in Lahovnika), ki sta šoštanjski projekt vključila v poroštva, po naših informacijah povezana z dejstvom, da mora biti finančna konstrukcija novega bloka zaprta najpozneje do jeseni. Takrat naj bi namreč TEŠ začel črpati prvi obrok 350-milijonskega posojila Evropske investicijske banke (EIB), do konca leta pa bo dokončno določena tudi cena opreme za blok 6, ki jo bo dobavil Alstom.

Kljub temu je vprašanje, ali je priprava podlage za državno kritje zadolževanja gradnje bloka 6 v skladu z njenimi smernicami na področju energetike. V začetku januarja je namreč strateški svet za energetiko, ki ga vodi predsednik vlade Borut Pahor, na prvi seji sprejel tudi sklep, da bo v prihodnjih treh mesecih obravnaval memorandum, ki bo izhodišče za prenovo nacionalnega energetskega programa (NEP). Vlada je sicer krovni dokument slovenske energetike nazadnje posodobila pred skoraj šestimi leti, ko jo je vodil Anton Rop, različica iz leta 2003 pa šestega bloka TEŠ sploh ne omenja. Vprašanja, zakaj se vlada k financiranju konkretnih energetskih projektov zavezuje še pred sprejemom temeljnih državnih energetskih smernic, namestnik predsednika strateškega sveta Vlado Dimovski včeraj ni želel komentirati.

primoz.cirman@dnevnik.si