Do včeraj popoldne je zamenjavo dobavitelja pri Gen-I napovedalo okrog dvesto, predvsem večjih odjemalcev - največ na območju družb Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska, ki so pred časom uvedle progresivno podražitev električne energije.

Kopač v primeru večjega števila prestopov odjemalcev od distributerjev k novemu ponudniku ne izključuje možnosti "uporabe formalnih vzvodov", ki jih ima država. Kot je znano, je Gen-I v polovični lasti državne Gen Energije. "Dokler govorimo o neznatnem deležu, to ni problem. Večje prehajanje odjemalcev pa bi pomenilo, da ponudnik s tržnimi presežki, ki jih kupuje v tujini, izpodriva domače proizvajalce. Če bi enako tržno z vidika zgolj kratkoročnih koristi ravnal tudi Holding slovenske elektrarne (HSE), bi lahko zaprl TE Trbovlje in omejil proizvodnjo v TE Šoštanj. Za to pa nam ne more biti vseeno. Dolgoročno lahko konkurenčnost zagotavlja le stabilen sistem," je pojasnil Kopač.

Ob tem je opozoril, da Gen-I vstopa na trg z drugačnega izhodiščnega položaja kot distribucije. "Te so električno energijo zakupile za vse leto, zato so zdaj v primerjavi z Gen-I v neenakopravnem položaju," je dejal Kopač. Na vprašanje, ali bo poteza Gen-I v drugačen, sprotnejši način kupovanja električne energije prisilila tudi distribucije, pa je odgovoril, da je na "elektroenergetski sistem treba gledati kot na celoto". "In država je dolžna poskrbeti za njegovo stabilnost," je še dodal Kopač.

V Gen-I so nam včeraj pojasnili, da je zamenjavo dobavitelja napovedalo okrog dvesto odjemalcev. "Odziv gospodinjstev je več kot presenetljiv. Dobili smo več kot tisoč povpraševanj. To kaže, da so Slovenci komaj čakali na prihod konkurenčnega ponudnika električne energije," je povedal predsednik uprave Gen-I Robert Golob.

primoz.cirman@dnevnik.si