"V vseh treh izbranih Möderndorferjevih pesniških zbirkah je evidenten izrazito inovativen pesniški pristop na metafizično-metaforični ter formalno-oblikovni ravni. Poetični postopek je umetniško izbrušen tako v prostem pripovednem verzu kot tudi v izrezljani sonetni obliki, za pesnika pa sta sicer značilna sodobno izrazoslovje in transcendentna lirična zamaknjenost. Möderndorferjeva poezija temelji na poznavanju in razumevanju vprašanj o tem, kdo in kaj smo," piše v utemeljitvi četrte čaše nesmrtnosti, ki so jo lani sopoimenovali "velenjica".

V zbirki Pesmi iz črne kronike (1999) prevladuje socialna tematika, ki išče izvore v krivicah, kakršne doletijo nižje sloje prebivalstva v različnih obdobjih in položajih. V zbirki Temno modro kot september (2003) gre po mnenju sosveta nagrade za ljubezensko liriko z dodatkom, ki ne opisuje le ljubezni do ženske, temveč tudi odnos do drugih, predvsem med očetom in sinom. V zbirki Dotikanja (2008) pa se srečujemo s poezijo, ki v poetičnem izrazu ne išče le zunanjega stika z drugim, temveč tudi kontemplativno razmišlja o srečevanju pravzaprav z vsem, kar nas v tem svetu obdaja in tako ali drugače zadeva, še piše v utemeljitvi.

Möderndorferjev opus sicer obsega okrog 40 knjižnih del proze, poezije, dramatike in esejistike, od tega 20 knjig poezije za odrasle in otroke. Ob Möderndorferjevi pesniški izkušnji lahko po presoji sosveta za nagrado govorimo o stalnem spreminjanju in iskanju novega izraza. "Čudenje nad tubivanjem in iskanje posebnosti pesniškega jezika sta temeljni značilnosti večine njegovih pesniških zbirk," so še zapisali.

Nagrado velenjica, letos v duhu 50-letnice mesta Velenja, že četrtič podeljujeta Akademija Poetična Slovenija in revija za poezijo Lirikon21. Möderndorferju bodo nagrado - v skupni vrednosti 5000 evrov, ki vključuje umetniško skulpturo akademskega kiparja Jureta Smoleta, ustvarjalno bivanje v Lirikonovi književniški rezidenci in denarno nagrado - v Velenju izročili na svetovni dan poezije, 21. marca.

Umetniško-strokovni sosvet za nagrado so sestavljali Ivo Stropnik (predsednik), Sonja Hudej, Tadeja Mravljak Jegrišnik, Amans Nesciri, Zoran Pevec, Lado Planko, Slavica Šavli in Bojana Špegel. Nagrado čaša nesmrtnosti za sto vrhunskih slovenskih verzov so prvič podelili leta 2006 Andreju Medvedu. Med nagrajenci sta še Milan Vincetič (2007) in Milan Dekleva (2008).