Od tega je v zamudi 48 odstotkov tistih, ki imajo tako imenovane drugorazredne hipoteke s spremenljivimi obrestnimi merami. Podatki kažejo, da se je kriza z odplačevanjem hipotekarnih posojil iz Floride, Kalifornije in Nevade počasi preselila že v Louisiano, New York in Georgio.

Težave se sicer širijo tudi na trg tako imenovanih prvorazrednih hipotek s fiksnimi obrestnimi merami, kar kaže na to, da problem ni več le hipotekarni trg, ampak širše gospodarstvo. V prvi vrsti razmere na trgu delovne sile, saj množična odpuščanja puščajo ljudi brez dohodkov in brez zmožnosti za odplačevanje posojil.

Administracija predsednika Baracka Obame je sicer začela izvajati 75 milijard dolarjev vreden program za pomoč imetnikom hipotekarnih posojil, ki bi lahko pomagal skupaj devetim milijonom lastnikom domov, vendar pa bodo brezposelni težje prišli do pomoči.

Največ drugorazrednih posojil je sicer na Floridi, kjer je pred leti nepremičninski trg najbolj cvetel, ker so ljudje kupovali tudi po več hiš in stanovanj v upanju, da jih bodo lahko prodali z dobičkom.