Kot je znano, se mora Šentjakobsko gledališče v skladu s strategijo razvoja kulture v mestni občini Ljubljana v letih 2009-2011 izseliti iz sedanjih prostorov na Krekovem trgu. V gledališču ocenjujejo, da se je del strategije, ki se nanaša na gledališče, sprejemal očitno prenagljeno in brez kakršnegakoli tehtnega strokovnega razmisleka o možnih posledicah.

"Presenečeni in hkrati razočarani smo, saj do danes ni bila narejena niti ena sama resna strokovna analiza, ocena ali študija, kako bodo v strategiji predvideni ukrepi vplivali na nadaljnje delovanje, obstoj in razvoj enega najstarejših repertoarnih ljubiteljskih gledališč v Evropi," so med drugim zapisali v pismu.

Po njihovih besedah prav tako ne obstaja analiza, ali bi bilo - po združitvi Gledališča za otroke in mlade in Lutkovnega gledališča Ljubljana - na isti lokaciji možno sobivanje dveh gledališč. V Šentjakobskem gledališču so prepričani, da lahko s svojim programom dopolnjujejo program za mlade, ki je za to lokacijo predviden v strategiji.

"Prepričani smo, da naše bivanje v sedanjih prostorih ne ogroža in tudi ne ovira ciljev strategije razvoja mestne kulture, kakor tudi ne preprečuje razvoja centra za mlade," so zapisali v pismu. Prav tako, po njihovih besedah, ne potrebujejo 500 kvadratnih metrov več prostora. "Zadovoljni smo z našim odrom in ne poznamo primera v Evropi, kjer bi župan eno gledališče nasilno izselil in vanj pripeljal drugo," so dodali.