Po vladnem predlogu se bodo celotne trošarine za cigarete povišale s 64 na 69 evrov za 1000 cigaret oziroma za deset centov na škatlico cigaret. Da bi vlada od škatlice cigaret lahko prejela dodatnih 10 centov trošarinskih prihodkov, se bo morala škatlica cigaret v maloprodaji podražiti od 20 do 40 centov, ocenjuje poznavalec razmer tobačne industrije, ki je želel ostati neimenovan. Za koliko natančno se bodo podražile cigarete, pa pri njihovih distributerjih včeraj nismo uspeli izvedeti, saj novih izračunov še nimajo.

Kljub napovedanim podražitvam bodo cigarete v Sloveniji v primerjavi s sosednjimi državami še vedno poceni. Ob tem naš sogovornik izpostavlja, da se primerjava cen med različnimi državami izdeluje na podlagi tega, koliko ur mora delavec delati, da si lahko kupi škatlico cigaret. Sicer pa mora po evropski direktivi trošarina znašati najmanj 64 evrov na 1000 cigaret in hkrati 57 odstotkov drobnoprodajne cene najbolj prodajanih cigaret. Ta zdaj znaša v Sloveniji 2,20 evra.

Po predlogu vlade naj bi novi zakon o trošarinah, ki bo opredeljeval višje cene tobačnih izdelkov, sprejeli po nujnem postopku. Pri tem v vladi kot razlog navajajo, da želijo preprečiti težko popravljive posledice za delovanje države, ki so povezane z zagotavljanjem proračunskih virov v razmerah upočasnjene gospodarske rasti in so sestavni del rebalansa proračuna.

sebastjan.morozov@dnevnik.si