Revni milijonar je bil posnet z nizkim proračunom le 14 milijonov dolarjev in pripoveduje zgodbo o fantu iz revnih predelov indijskega Mumbaja, ki se prebija skozi življenje in najde pot do vrnitve izgubljene ljubezni z nastopom v televizijski oddaji Kdo želi postati milijonar. Film je dobil tudi oskarja za režijo (Danny Boyle), prirejen scenarij po romanu Vikasa Swarupa z naslovom "Q&A" (Simon Beaufoy), kinematografijo, glasbo, pesem (A.R. Rahman), montažo in mešanje tona.

Nenavadni primer Benjamina Buttona je dobil oskarje za vizualne učinke, umetniško režijo in masko. Praznih rok pa je ostal v najbolj odmevnih kategorijah, kjer je priznal premoč Revnemu milijonarju. Praznih rok sta ostala tudi Brad Pitt, ki je bil nominiran za glavno moško vlogo v filmu o Benjaminu Buttonu ter Angelina Jolie za glavno žensko vlogo v filmu Zamenjan.

Film Milk je pobral oskarja za izvirni scenarij (Dustin Lance Black), Sean Penn pa je premagal favorita Mickeyja Rourka in osvojil oskarja za glavno moško vlogo v tem filmu, ki govori o gejevskem aktivistu Harveyju Milku. V zahvalnem nagovoru se je, kot se to za levičarskega aktivista spodobi, zavzel za pravico porok med homoseksualci ter mimogrede v šali občinstvo označil za "ljubitelje komunistov in homojev". Hollywood je za ameriške konservativce leglo levičarjev, kar pride do izraza med vsako volilno kampanjo, ker gre večina denarja od tam demokratskim kandidatom, Penn pa je eden od izrazitejših aktivistov. To je že drugi oskar za Penna, ki ga je dobil tudi leta 2003 za film Skrivnostna reka.

Kate Winslet je po petih nominacijah sedaj končno dobila oskarja, in sicer za glavno žensko vlogo v filmu o holokavstu Bralec. Nagrado za najboljšo stransko vlogo pa je dobila španska igralka Penelope Cruz za film Woodyja Allena Ljubezen v Barceloni.

Heath Ledger je po pričakovanju postal šele drugi filmski igralec s posmrtnim oskarjem, ki ga je dobil za vlogo negativca Jokerja v filmu o stripovskem junaku Batmanu z naslovom Vitez Teme. Vitez teme je pobral še oskarja za montažo tona. V Ledgerjevem imenu oziroma imenu njegove triletne hčerke Matilde so oskarja prevzeli njegov oče, mati in sestra. Heath Ledger je umrl lani zaradi prevelikega odmerka zdravil. Pred njim je edinega posmrtnega oskarja dobil Peter Finch leta 1976 za glavno vlogo v filmu "Network".

Presenečenja ni bilo niti med animiranimi filmi, kjer je slavila zgodba o zaljubljenem robotu "Wall-E". Japonski film "Departures" je slavil med tujejezičnimi filmi, oskarja za najboljši dokumentarni film pa je dobil "Man on Wire" režiserja Jamesa Marsha. Film opisuje hojo po žici slavnega francoskega pustolovca Phillipea Petita med stolpoma Svetovnega trgovinskega centra leta 1974. Petite je od takrat opravil še veliko podobnih vragolij, nazadnje je spet zaslovel, ko je lani v New Yorku preplezal stolpnico časopisa New York Times.

Organizatorji podelitve oskarjev so se po eni najslabših gledanosti slovesnosti v lanskoletnem prenosu tokrat odločili za nekaj sprememb. Namesto komikov so za vodenje prireditve najeli avstralskega igralca, pevca in plesalca ter najbolj "seksi" moškega po ocenah revije People, Hugha Jackmana, ki je skozi večer prikazal vse tri (ali štiri) svoje talente. Med drugim s pomočjo Beyonce Knowles, Zaca Efrona in Vanesse Hudgens. Kandidate za najboljše igralske vloge so tudi letos predstavljali pretekli nagrajenci.

Na letošnji 81. podelitvi oskarjev so posebej počastili filmskega komika Jerryja Lewisa s humanitarno nagrado "Jean Hersholt". Dvainosemdesetletni igralec je zadnja desetletja najbolj znan po svojem "teletonu", to je televizijski akciji zbiranja denarja za boj proti mišični okvari otrok, mišični distrofiji. Jerry Lewis je svoj teleton začel leta 1966, denar proti okvari pa je začel zbirati že v 50. letih prejšnjega stoletja. Nagrado mu je izročil komik Eddie Murphy.