Teheran pisatelja še vedno opazuje. Fatva namreč velja do preklica, je ob 20-letnici obsodbe dejal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Hassan Ghashghavi.

Za mnoge muslimane je bil sporen predvsem naslov romana, ki naj bi bil bogokleten, saj se nanaša na verze, ki naj bi bili domnevno vrinjeni v zgodnjo verzijo korana in pozneje izbrisani.

Čeprav v Indiji rojen Rushdie danes živi v Veliki Britaniji poznan kot Sir Salman, je smrtna obsodba močno zaznamovala njegovo življenje, vplivala pa je tudi na mnoge druge avtorje po vsem svetu. "Ves svet je verjel, da je bila fatva le osamljeno dejanje," je za The Times povedal Rushdie, ki meni, da je bila fatva le uvod v poznejše teroristične napade.

Fatva je enainšestdesetletnega Rushdieja prisilila, da je celo desetletje večino časa preživel skrivaje in pod 24-urno policijsko zaščito, v zadnjih letih pa se vedno pogosteje pojavlja v javnosti.

Štirikrat poročen in oče dveh otrok si je Rushdie kljub mnogim selitvam, za nekatere niso vedeli niti njegovi družinski člani, uredil življenje. Leta 2007 ga je angleška kraljica Elizabeta II. imenovala za viteza, kar ga je prisililo, da se je pojavil v javnosti, to pa se je takoj izvedelo tudi v islamskem svetu.

Veliko akademikov roman avtorja, ki se je šolal na univerzi Cambridge, primerja z romanom Sherry Jones Dragulji Medine (The Jewel of Medina), izmišljeno zgodbo o Mohamedu in eni izmed njegovih mladih nevest. Založba Random House je avgusta lani prenehala izdajati roman, ker bi bi bil ta lahko povod za nasilje.

"Vesel sem, da se delo končno bere kot knjiga in se uporablja tudi kot učno gradivo," je dejal Rushdie, ki razmišlja celo o avtobiografiji, ki bi osvetlila življenje človeka, ki je dve desetletji preživel skrivaje.