Vodstvo Pivovarne Laško je zaradi predlaganega dviga trošarin za pivo, vmesne pijače in etilni alkohol ministru za finance Francu Križaniču poslalo protestno pismo. V njem opozarja, da je težko verjeti njegovim sodelavcem, po katerih besedah naj bi se 30-odstotni dvig trošarin ne poznal pri potrošnji piva.

Za Pivovarno Laško so takšne izjave neresne in nestrokovne. Zanikajo tudi trditev finančnega ministrstva, da Slovenija po višini trošarine za pivo ni v povprečju EU, saj med članicami unije zasedamo peto mesto, so danes za STA sporočili iz Pivovarne Laško.

"Z zviševanjem trošarine v Sloveniji za 30 odstotkov bomo še bolj odstopali od povprečja evropskih držav"

Medtem ko znaša trošarina za pivo s 4,9-odstotno alkoholno stopnjo v Sloveniji 33,61 evra za hektoliter, pa znaša v državah EU, ki trošarinsko ne bremenijo vina tako kot Slovenija, povprečna trošarina za pivo 16,10 evra za hektoliter. V Pivovarni Laško so prepričani, da bomo z zviševanjem trošarine v Sloveniji za 30 odstotkov na 43,69 evra za hektoliter, še bolj odstopali od povprečja držav, ki trošarinsko bremenijo pivo.

Za Laščane je tako nesprejemljivo, da bi po predlaganem zvišanju trošarin za pivo v Sloveniji plačevali skoraj petkrat višjo trošarino kot v Nemčiji, skoraj 3,5-krat višjo kot v Franciji, dvakrat višjo kot v Avstriji in na Madžarskem ter 1,5-krat višjo kot v Italiji.

Po njihovi oceni bi nenadno zvišanje trošarin še dodatno prizadelo konkurenčnost pivovarske panoge, saj skupina Pivovarna Laško zaposluje 2000 ljudi ter prispeva v državno blagajno približno 90 milijonov evrov dajatev letno, od tega okrog 51 milijonov evrov iz naslova trošarin.

Vodstvo Pivovarne Laško je zato pozvalo ministra Križaniča k temeljitejši analizi, ki bo zagotovila tako želen davčni priliv kot tudi nadaljnji razvoj slovenske pivovarske industrije.