Začetno navdušenje vlagateljev na tokijski borzi nad novim svežnjem ukrepov za spodbudo gospodarstvu, ki ga pripravljajo ZDA, je v nadaljevanju trgovanja splahnelo. Indeks Nikkei je tako teden začel z več kot enoodstotnim padcem. K temu je prispevalo tudi nazadovanje naročil v strojni industriji, ki so decembra lani v mesečni primerjavi upadla za 1,7 odstotka. Čeprav je to najnižja raven po juliju 1987, pa je padec manjši od pričakovanj, kar po mnenju analitikov blaži pesimizem.

Vseeno analitiki po poročanju tujih tiskovnih agencij pozorno spremljajo dogajanje v ZDA, kjer naj bi v torek o svežnju v vrednosti več kot sto milijard dolarjev odločali v senatu. Podobna dinamika trgovanja je zaznamovala tudi ostale azijske trge. Po uvodnih zviševanjih tečajev so ti začeli postopno upadati. Poznavalci opozarjajo, da je bil optimizem, ki je prejšnji konec zavladal na svetovnih borzah, le začasen, saj ne temelji na dolgoročnejših spremembah gospodarskih gibanj.

Na največji ameriški borzi Wall Street se je v petek industrijski indeks Dow Jones okrepil za 217,52 točke oz. 2,7 odstotka na 8280,59 točke, Nasdaq pa za 45,47 točke oz. 2,9 odstotka na 1591,71 točke.