K porastu prodaje starih hiš in stanovanj na letno raven 4,74 milijona enot so vplivale nizke obrestne mere za hipotekarne kredite in nadaljnje znižanje cen nepremičnin. Srednja cena stanovanj je decembra lani v primerjavi z decembrom 2007 padla za 15,3 odstotka na 175.400 dolarjev. Med ameriškimi regijami so cene najbolj padle na zahodu države, in sicer za 31,5 odstotka.

Newyorški konferenčni odbor pa je danes sporočil, da se je indeks gospodarskih aktivnosti decembra lani v primerjavi z mesecem poprej zvišal za 0,3 odstotka. Rezultati gibanja indeksa konferenčnega odbora so presenetili analitike, ki so napovedovali 0,3-odstotno znižanje.

Indeks gospodarskih aktivnosti se je namreč oktobra lani, po popravljenih številkah, znižal za 0,1 odstotka, novembra pa za 0,4 odstotka. Indeks sicer napoveduje gospodarsko aktivnost za obdobje prihodnjih treh do šestih mesecev, in sicer na osnovi 10 kazalnikov, med njimi cen delnic, gradbenih dovoljenj, tedenskih prošenj za podporo pri brezposelnosti in povprečnih ur dela na teden.

Za rast indeksa naj bi bila najbolj zaslužno povečanje denarja v obtoku. Brez tega bi indeks decembra lani nazadoval za 0,6 odstotka, so izračunali analitiki. Konferenčni odbor ima sicer slabe napovedi o zaposlovanju in napoveduje možnost rasti brezposelnosti z decembrskih 7,2 odstotka na devet odstotkov, konec januarja.