Stara zaveza vstop človeka v polje etike ponazarja z epizodo o drevesu spoznanja, ko se Adam in Eva srečata z izkušnjo prepovedi, ki ji sledi izgon iz raja, je spomnila Kumerdejeva. Laž se kaže v različnih oblikah. Lahko gre na primer za belo laž, ko se ljudje skušajo z leporečjem skriti za resničnim stanjem, ki ponavadi ni škodljivo, ali pa za premišljeno laž, ki jo ljudje uporabijo za prekrivanje resnice in je lahko tudi zlonamerna.

Hegel je zoper kantovsko moralo neomadeževane, lepe duše postavil dejanje, ki nase prevzame tveganje zla, v smislu, ko storimo neko dejanje, se moremo zavedati, da sledijo posledice. Filozof Mladen Dolar je pojasnil, da tovrstno razmišljanje vodi k sklepu: Če nase nismo sposobni prevzeti tveganja zla, ne moremo moralno delovati.

In kaj sploh je moralno delovanje, v razmerju s tem, da ljudje na pojem laži gledajo zelo različno. Zanimiva je Kantova ugotovitev iz spisa o domnevni pravici do laži iz človekoljubja. Nemški filozof je presodil, da človek, tudi tedaj, ko je izpostavljen najbolj absurdni situaciji, v kateri je skorajda primoran lagati, tega ne sme storiti. "Čim bi si dovolili izjemo od splošnega pravila, bi začeli spodjedati jedro resnicoljubnosti, na katerem sloni družba," je Kantovo razmišljanje povzel Dolar.

Filozof in pesnik Gregor Kocijančič je menil, da se je treba ob vsem tem vprašati, ali sodobni miselni svet še lahko podpira besedila iz Stare in Nove zaveze, pa tudi določene teoretske tekste. Sam meni, da je problem laži iluzoren. "Gre za drugačen način razumevanja sveta, s samim kategoričnim aparatom pa na naš svet vežemo nekaj, kar nam ne pripada," je dejal.

Dr. Brecelj je predstavil svoj pogled na laži v odnosu pacient - zdravnik, Juratovec pa načine, na katere preiskovalci razkrinkajo laži

Dr. Erik Brecelj je razpravo oddaljil od metafizičnega razmišljanja in predstavil svoj pogled na laži, ki se pojavljajo v odnosu med pacientom in zdravnikom. Brecelj meni, da ima pacient pravico do informiranosti, a se je sam odločil za pristop, da pacientu pove toliko, kolikor želi vedeti sam, več ponavadi pove sorodnikom. Pojasnil je, da je včasih zdravnikom težko povedati resnico, ker si težko priznajo svoje napake. Seveda so to dolžni storiti, a so na drugi strani tu pacienti, ki si zatiskajo oči in resnice ne želijo izvedeti.

Laž pa je, kot je znano, mogoče odkriti tudi s sodobnimi napravami, ki se odzivajo na čisto fiziološke spremembe človeškega telesa - krvni pritisk, pulz, znojenje in hitrost dihanja. Poligrafski preiskovalec Andrej Juratovec je povedal, da strokovnjaki na njegovem področju odkrivajo, ali nekdo govori resnico, laže ali zavaja. Pri tem zavajanje štejejo za širši pojem od laži. Zanima jih tudi pojem prikrivanja resnice, ki se ga po besedah Juratovca poslužujejo predvsem v politiki. "Politiki najamejo cel štab zato, da se jim ni treba lagati v javnosti," je dodal.