„Čeprav je bilo poslovanje družbe IBM v zadnjih treh letih odlično, zadnje četrtletno poslovanje ni doseglo naših pričakovanj,“ je povedal predsednik nadzornega odbora Lenovo Yang Yuanqing. „Zato smo se odločili za ukrep, s katerim želimo zagotoviti, da bo podjetje tudi v negotovih gospodarskih razmerah poslovalo učinkovito in še naprej raslo,“ je še dodal.

Kot so sporočili iz podjetja, bo do ukinitev delovnih mest prišlo v vseh sektorjih, tako v vodstvu, kot tudi v računovodstvu, kadrovski službi in službi za marketing. 2500 delovnih mest predstavlja 11 odstotkov vse delovne sile tega kitajskega proizvajalca računalnikov.

Lenovo velja za četrtega največjega proizvajalca osebnih računalnikov.

TDK bo zaprl štiri tovarne in odpustil 8 tisoč zaposlenih

Novica je prišla takoj potem, ko je TDK napovedal, da bo poslovno leto zaključil z izgubo. Odpuščanja bodo doletela predvsem zaposlene v tujini, kje se nahajajo tovarne, ki jih bodo zaprli, pa niso navedli.

TDK za poslovno leto 2008, ki se bo sklenilo konec marca, napoveduje izgubo v višini 305 milijonov dolarjev. Ta je posledica slabše prodaje in močnejšega jena. "Od začetka tretjega četrtletja so se naročila zmanjšala za več kot pričakovano," so povedali v družbi.

Prav tako so v družbi, ki je lani prevzela nemškega proizvajalca delov za elektronske naprave Epcos, znižali napovedi o prihodkih. Ti naj bi na letni ravni dosegli 7,3 milijarde dolarjev, medtem ko so sprva napovedali, da bodo ustvarili za 8,6 milijarde dolarjev prihodkov.

Kot je dejal predsednik TDK Takehiro Kamigama, so zabeležili strm upad pri naročilih, to pa je "povozilo" njihova pričakovanja.

Dell zapira celotno proizvodnjo na Irskem, ukinjenih bo od 1900 do 3000 delovnih mest

Proizvodnjo računalnikov za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko bodo preselili na Poljsko ali oddali podizvajalcem, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrep sodi v okvir široko zastavljenega varčevalnega programa, s katerim namerava Dell znižati stroške za tri milijarde dolarjev. Po ukinitvi proizvodnje bodo na Irskem ostala nekatera poslovna področja, kot sta marketing in prodaja. Finančna kriza je povzročila zmanjšanje povpraševanja po Dellovih računalnikih ter upad dobička.