Pišejo avtorji iz lastnih izkušenj ali so podobnosti z resničnim življenjem zgolj naključne, sta samo dve od mnogih vprašanj, na katera se bo iskalo odgovore. In kot namiguje uvodni citat, resnica ne bi obstajala brez svojega protipola, laži. Mojca Kumerdej ugotavlja, da se kljub močni vtkanosti laži in prevare v družbo z njo strokovno ukvarja le malo analiz. Kako se torej z lažjo spopadajo religije in kako filozofi?

Šesta Fabula v več pogledih prinaša vsebinski preskok. Število dogodkov se je glede na lansko leto povečalo skoraj za tretjino, kompleksnejša je tudi njihova vsebina. Na festivalu bo gostovalo osem vrhunskih avtorjev iz različnih evropskih dežel, njihova branja in literarne pogovore pa boste lahko spremljali v devetih slovenskih mestih. Zelo bogat je spremljevalni program festivala, znotraj katerega zagotovo izstopa Filmska fabula, ki nadaljuje zastavljeno vizijo iskanja mostov med filmom in literaturo. Filmska fabula postaja nepogrešljivi element festivala in mnogi vsakoletno filmsko dogajanje, ki ga prepletajo filmske projekcije najboljših študentskih filmov z vsega sveta, projekcije slovenskih celovečernih in kratkih filmov ter delavnice s priznanim strokovnjakom, označujejo za pravi festival znotraj festivala. Seveda v okviru spremljevalnega programa ne moremo prezreti mednarodnega znanstvenega simpozija o morda največjem slovenskem pisatelju 20. stoletja, Lojzetu Kovačiču, podelitve Dnevnikove fabule, nagrade za najboljšo zbirko kratke proze, pa nagrade proteus za najboljši študentski film, številnih spremljevalnih branj, okroglih miz, glasbenih nastopov, projekcij...

Osrednji literarni fokus festivala bo tokrat Katalonija. Založniki in knjigotržci po vsem svetu vsako leto konec aprila praznujejo svetovni dan knjige, ki so ga uvedli prav Katalonci. Območje Katalonije obsega nekaj več kot trideset tisoč kvadratnih kilometrov, na njem se dnevno srečujejo različni jeziki. Katalonščina je uradni jezik v šolah šele dobrih 25 let, a kljub temu so Katalonci uspešno razvili razvejano literarno kulturo, ki je znana po vsem svetu. Košček katalonskega sveta bomo predstavili na festivalu, ki pa luči življenja tudi tokrat ne bi ugledal brez uspešnega partnerskega sodelovanja z različnimi organizacijami. Fabuli se letošnje leto, poleg časopisne družbe Dnevnik in Turizma Kras, ki jo spremljata že štiri leta, pridružuje zagotovo ena najbolj referenčnih slovenskih kulturnih ustanov. Cankarjev dom postaja koproducent festivala, kar nam organizatorjem še dodatno potrjuje, da sta vizija in zgodba festivala pravi. In ko smo ravno pri zgodbi - zapisano je le kratek povzetek obsežne pripovedi, ki jo bo uresničila šesta Fabula. Ko bo festival za nami, bomo lahko preverili, ali je bila resnična.