Glede na to, da je urad medtem že izdal povzetek relevantnih dejstev v presoji koncentracije lastništva Pivovarne Laško, v okviru katere presoja tudi vertikalno lastništvo Mercatorja, je odločba sodišča po besedah direktorja UVK Janija Sorška za delo urada nepomembna. "Po zakonu lahko vpogled v spis odložimo do izdaje povzetka relevantnih dejstev. V tem so zapisane naše prve formalne ugotovitve," je pojasnil Soršak. Dodaja, da so lastnikom Mercatorja sicer vpogled v veliko večino zahtevanih dokumentov omogočili med postopkom, v določene jim vpogleda niso omogočili zaradi ohranitve anonimnosti virov.

Pravni zastopnik Laščanov Stojan Zdolšek nam je včeraj pojasnil, da povzetka relevantnih dejstev glede lastništva Pivovarne Laško še ni prejel. Po neuradnih informacijah naj bi UVK pri presoji lastništva družb iz kroga Boška Šrota v Pivovarni Laško sicer ugotovil kršitev pravil konkurence. To sicer niti ne bi bilo večje presenečenje, saj obvladujejo Laščani, kot je znano, tudi Pivovarno Union, Radensko in Fructal, torej večino trga pijač.

Zdolšek je ob tem zanikal Sorškove navedbe glede vpogleda v dokumente. Pojasnil je, da so želeli sodelovati v postopku in se zato tudi seznaniti z ekonometričnimi analizami, ki jih je UVK naročil. "UVK mora, ko njegova odločitev temelji na strokovni ekspertizi, povedati, kdo je ta, ki jo pripravlja, in nam omogočiti sodelovanje," je pojasnil Zdolšek in poudaril, da je UVK na tak način kršil pravico do obrambe omenjenih družb.

Soršak meni, da družbe razlogov za obrambo do izdaje povzetka relevantnih dejstev niso imele, saj jih niso ničesar bremenili. Del sektorske analize trga, ki se nanaša na trg pijač, jim je na voljo v spisu, stranke v postopku pa imajo za odgovor na povzetek relevantnih dejstev na voljo 30 dni časa. Sledila bo odločba urada, ki lahko v primeru ugotovljene kršitve pravil konkurence vpletenim naloži tudi odprodajo premoženja.