"Nekateri ukrepi so zelo dobri. Gre za nekatere sistemske ukrepe, ki so naravnani na dolgoročno konkurenčnost, hkrati pa je treba zadeve reševati zelo, zelo hitro," je opozoril predsednik uprave enega največjih slovenskih podjetij, velenjskega Gorenja, Franjo Bobinac. "Glavna težava je velika nelikvidnost, banke v tem trenutku še ne opravljajo finančnega posredništva," je dejal in dodal, da se poleg tega v mnogih panogah znižuje povpraševanje.

"Osebno zelo podpiram zmanjšanje socialnih prispevkov, ukrep sicer enako razbremeni celotno gospodarstvo, a njegova prednost je, da je hitro učinkovit," je ocenil. Investicijske olajšave so po njegovem mnenju "dobra zadeva", a "v tem trenutku se podjetja bolj ukvarjamo s tem, kako ustvariti prosti denarni tok in v določeni meri tudi zmanjšujemo investicije".

Izpostavil je nujnost hitrih rešitev za zagotovitev prožnosti trga dela, kot so začasna brezposelnost, delo za krajši delovni čas. "Na ta način lahko Slovenija dlje časa ohrani produktivna delovna mesta," je dejal. Podpira dogovor o skrajšanem delovnem času, a mora biti "jasno, da je treba plačilo v tem primeru zmanjšati".

"Želel bi, da se tri strani - vlada, delodajalci in delojemalci - ne bi postavile vsaka na svoj breg, zadeva gre naprej in je izredno kritična, v tem trenutku ne rešujemo le plač, ampak delovna mesta v Sloveniji," je pred petkovo sejo Ekonomsko socialnega sveta, na kateri bodo obravnavali ukrepe, menil Bobinac.

"Vladni načrti za pridobivanje dodatnih sredstev so edina možna rešitev"

Predsednica uprave Trima Tatjana Fink je razpravo ocenila kot "zelo konstruktivno". Zagovarjala je aktivno, razvojno politiko, s katero bi okrepili likvidnost predvsem prek SID banke ter aktivnosti, ki zagotavljajo dolgoročno konkurenčno sposobnost.

"Mnenje je bilo, da je to konsistenten konjunkturni paket," je po seji povedal član sveta, ekonomist Rasto Ovin. "Tako kot so predstavniki vlade prikazali, kje in na kakšen način bodo skušali dobiti sredstva, je edina možna rešitev," je menil. Glede možnosti znižanja prispevkov za socialno varnost so bila po njegovih besedah mnenja deljena, a na koncu "ni bilo takšnih stališč, da bi se vlada odrekla temu ukrepu".

Ekonomist Marko Jaklič se je strinjal, da se je treba v prvi vrsti osredotočiti na likvidnost. Več pripomb je imel na predlagano znižanje socialnih prispevkov. Ne zdi se mi primeren ukrep, sicer razbremeni gospodarstvo, a je linearne narave in bistveno ne dvigne likvidnosti, je dejal. "To so priznala celo naša največja podjetja," je dejal. Bolj primeren se mu zdi skrajšan delovni čas, sam je predlagal celo 30-urni delovnik.

Strateški gospodarski svet, ki ga je vlada ustanovila 10. decembra, je svetovalno telo, v katerem je 16 strokovnjakov iz akademske sfere, gospodarstva in finančnega sveta. Vladi naj bi pomagali pri sprejemanju strateških odločitev v zvezi s trenutno finančno in gospodarsko krizo.