Tudi na današnjem kolegiju predsednika DZ se je izkazalo, da koalicija nima pripravljenih ukrepov za takojšnjo in učinkovito pomoč gospodarstvu, do predlogov zakonov, ki jih je predlagala vlada Janeza Janše, pa se vlada Boruta Pahorja noče opredeliti, je zapisal vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Poslanska skupina SDS je na današnjem kolegiju skupaj s poslansko skupino SLS predlagala, da se na decembrski izredni seji DZ obravnavajo spremembe zakona o dohodnini in spremembe zakona o davku od dohodka pravnih oseb. Obe noveli je v DZ vložila prejšnja vlada, kolegij predsednika DZ pa je pred časom sklenil, da z odločanjem o vrsti postopka počakajo, dokler se do vsebine obeh zakonov ne opredeli nova vlada.

Čeprav vlada svojega mnenja še ni podala, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko predlagal, naj predstavniki poslanskih skupin danes odločajo o vrsti postopka za oba predloga. Predlagal je, da člani kolegija danes odločijo, da se oba predloga obravnavata po nujnem postopku. Temu so nasprotovali v koalicijskih poslanskih skupinah. Večina članov kolegija se je tako strinjala, da državni zbor počaka na mnenje vlade, zato o vrsti postopka danes niso odločali. Prav tako predlogov niso uvrstili na izredno sejo.

SLS: V treh tednih še nobenega konkretnega odziva nove vlade

"Koalicijske stranke z zlorabo postopka, ko se nočejo opredeliti do predlaganega postopka, še naprej onemogočajo kakršnokoli nadaljnjo obravnavo omenjenih predlogov zakonov," ob tej odločitvi poudarjajo v poslanski skupini SLS.

Opozarjajo, da so od konstituiranja nove vlade minili že trije tedni, konkretnega odziva na trenutne gospodarske razmere pa ni še od nikoder. "Vlada se v tem času tako ni uspela opredeliti niti do omenjenih predlogov zakonov, kaj šele, da bi pripravila svoje," poudarjajo v SLS in dodajajo, da slovensko gospodarstvo pričakuje in nujno potrebuje takojšnjo ukrepanje države, pri čemer bi bil sprejem omenjenih predlogov zakonov "prvi in pravi korak s takojšnjim učinkom".

Omenjena predloga zakonov prinašata davčne olajšave in investicijske spodbude že za letošnje poslovno in davčno leto, pa poudarjajo v SDS in dodajajo, da bi s tem država gospodarstvu omogočila veliko bolj prijazen vstop v naslednje, po napovedih analitikov še mnogo težje poslovno leto. "Ti ukrepi so pomembni predvsem za izboljšanje konkurenčnosti in produktivnosti in omogočajo hitro prilagoditev gospodarskih družb, kar je zelo pomembno za ohranitev delovnih mest in za socialno varnost državljanov," poudarjajo v SDS.

Ukrepi, ki jih obljublja Pahorjeva vlada, bodo po mnenju poslanske skupine SDS "v najboljšem primeru sprejeti šele v prihodnjem letu, ko bo finančna kriza že dodobra zakorakala v gospodarski sektor". Pri tem poudarjajo, da bodo davčni ukrepi naslednjega leta veljali šele v letu 2010, kar pa ne bo več imelo želenega in predvsem hitrega učinka za gospodarske subjekte.

SDS: Namesto da bi reševala gospodarska vprašanja, se vlada ukvarja s kadrovskimi zamenjavami

Ob tem se v največji opozicijski poslanski skupini čudijo, da se "vlada, v kateri sedijo ljudje, ki naj bi bili posebej občutljivi do težav državljanov in gospodarstva - tako so se predstavljali cel pretekli mandat in še posebej pred volitvami -, ne loti takojšnje obravnave zakonov, s katerimi bi se lotili preprečevanja vplivov ali posledic svetovne finančne in gospodarske krize. Namesto tega se Pahorjeva vlada prednostno in na polno ukvarja s kadrovskimi zamenjavami."

V SLS pa pri vsem tem opozarjajo, da vsakršno odlašanje in neodzivnost vlade na trenutne ekonomske razmere poslabšuje stanje v slovenskem gospodarstvu iz dneva v dan. "Od vladnih obljub o pripravi celovitejših rešitev in čakanja, da bo posebna krizna skupina pripravila celovit načrt ukrepov, slovensko gospodarstvo ne more živeti, še manj njeni državljani in državljanke," so zapisali.