Kot je znano, število brezposelnih v oktobru običajno naraste, saj se na zavod takrat množično prijavljajo iskalci prve zaposlitve, ki so končali šolanje. Ker je njihov priliv v novembru že manjši, je posledično manjše tudi število registriranih brezposelnih oseb.

"Dejstvo, da je letos novembra več brezposelnih kot v oktobru, je posledica gospodarske krize in odpuščanj delavcev, ki so bili zaposleni za določen čas," je za Dnevnik povedala generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen.

Novembra 2008 se je tako na zavod za zaposlovanje prijavila za več kot 20 odstotkov več brezposelnih kot v istem mesecu lani. Če so novembra lani na zavodu zabeležili "le" okoli 2300 novih brezposelnih oseb, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas, je ta številka letos novembra že presegla 3000. Za polovico več je v primerjavi z lanskim novembrom tudi na novo prijavljenih "stečajnikov" in presežnih delavcev.

"Prilivi brezposelnih so že zdaj razmeroma visoki. Po septembru vsak mesec v povprečju zabeležimo po 1500 novih presežnih delavcev ali brezposelnih, ki so službo izgubili zaradi stečaja. To število se bo v novem letu še povečalo," ocenjuje Poglajnova.

Skrb zbujajoči so tudi podatki o strukturi brezposelnih oseb. Iz njih je razvidno, da je v primerjavi z lanskim letom narasel delež brezposelnih, starejših od 50 let, ki spadajo med najtežje zaposljive osebe na trgu dela. Če je še lani novembra delež slednjih med vsemi brezposelnimi znašal dobrih 32 odstotkov, se je v letu dni povzpel že na 34 odstotkov. V letu dni je krepko zrasel tudi odstotek trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev.

primoz.cirman@dnevnik.si