Osrednje dogajanje Pixxelpointa - organizira ga novogoriški kulturni dom, sodelujejo pa še Zavod neinstitucionalne kulture Mostovna, goriški oddelek za nove medije videmske univerze in društvo Lucide - bo tudi letos potekalo v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer bodo festival drevi ob 20. uri tudi uradno odprli, so sporočili organizatorji.

Festival je tematsko obarvan, saj vsa dela sledijo osnovni temi z naslovom Za božjo voljo! (For God's Sake!), ki jo je razpisal letošnji kurator Domenico Quaranta. Umetnostni kritik in predavatelj iz Italije skuša s pomočjo umetnikov najti odgovor na vprašanje, kako mediji spreminjajo način našega predstavljanja, reprezentacije, čaščenja in preklinjanja božanstva. "Če je religija (bila) opij za ljudstvo, potem bi se v devetdesetih letih lahko enako banalno izrazili o televiziji in danes lahko to bolj ali manj trdimo za YouTube," ugotavlja Quaranta.

Na Pixxelpointu predstavljena dela, ki bodo na ogled v Mestni galeriji Nova Gorica, kjer bo osrednja festivalska razstava, in galeriji Tir, niso bila izbrana le prek mednarodnega razpisa. Nanj je prispelo 113 del iz 32 držav, organizatorji pa so k sodelovanju povabili tudi nekatere uveljavljene ustvarjalce. Tako bo na Goriškem na ogled 28 projektov, vsi razstavljeni projekti, sodelujoči umetniki in predavatelji pa so predstavljeni v posebnem katalogu.

Festivalski program, ki bo trajal do 12. decembra, bodo obogatile še filmska projekcija, teoretični diskurz z uveljavljenimi strokovnjaki z različnih področij novih medijev ter delavnici. Obfestivalsko dogajanje bo kot v preteklih edicijah popestrilo več glasbenih dogodkov na obeh straneh meje.