"Ne želimo, da bi novi ministri tekali od podjetja do podjetja in gasili požare, ne želimo metati denarje v vreče brez dna. Naša naloga je, da z razvojno politiko poskušamo pomagati zdravemu delu gospodarstva, zlasti izvoznikom," je med drugim dejal, ko je predstavljal ukrepe ekonomske politike.

Pahor se zaveda, da bodo imeli zaradi pomoči gospodarstvu z ukrepi za njegovo konkurenčnost, spodbudami in danimi olajšavami ter fiskalno razbremenitvijo težave na prihodkovni strani, vendar pa bodo temu prilagodili tudi odhodke, pri katerih bodo preverili, čemu se lahko odpovejo. Nova vlada, napoveduje Pahor, bo predlagala spremembo zakonodaje, s katero bo podjetja spodbudila k zaposlovanju. Zaveze socialnim partnerjem namerava vlada uresničevati do tiste meje, ko bo to še javnofinančno vzdržno. "Podprli bomo zdravi del gospodarstva, pomagali, da banke, ki so dobile garancije države, ne bodo sedele na denarju, temveč ga bodo dale gospodarstvu." Napovedal je, da bodo podporo vsakemu ukrepu preverili tudi v parlamentu, zato da bi se v prihodnje izognili očitkom, da česa niso pravilno naredili ali da so komu neupravičeno pomagali. Nova vlada bo spodbujala tuje neposredne naložbe, vendar želi, da nekatere pomembne institucije, kot sta Nova Ljubljanska banka in Zavarovalnica Triglav, ostanejo v večinski slovenski lasti. Prizadevala si bo, da bi se dobički delili tako, da bi svoje dobili tudi zaposleni.

Med drugim se namerava vlada spopasti z davčnimi utajevalci in, kot se je izrazil Borut Pahor, brezkompromisno preganjati gospodarski kriminal. Ob tem je povedal, da se je v torek srečal z direktorjem urada za varstvo konkurence Janijem Sorškom. "Rekel sem mu, da sem tukaj prvič, zadnjič in nikoli več. Sporočil sem mu samo eno stvar: če bo pri svojem delu doživel šikaniranje s strani mojih sodelavcev, političnih strank ali kogar koli drugega, naj me o tem obvesti in bomo temu stopili na prste," je nekajminutno srečanje s Sorškom opisal Pahor in zagotovil, da ne razmišlja o zamenjavi generalne državne tožilke Barbara Brezigar. Napovedal je tudi združitev nadzornikov finančnega trga pod okriljem Banke Slovenije in obljubil, da regulatorji trga in komisija za boj proti korupciji ne bodo deležni varčevalnih ukrepov.