Kot je na današnjem posvetu Nemčija v letu 2020 povedal glavni ekonomist za industrijske države in makroekonomist iz raziskovalnega oddelka Deutsche Bank in avtor študije Nemško gospodarstvo v letu 2020 Stefan Schneider, je Nemčija danes na socialno-ekonomskem razpotju in nujno potrebuje izvedbo strukturnih sprememb.

Nemčija se bo leta 2020 tako kot Slovenija soočala s klimatskimi spremembami, poleg tega pa tudi s premajhnimi viri energije, globalizacijo, rastjo tranzicijskih gospodarstev (predvsem Kitajske in Indije) in staranjem prebivalstva. Po ocenah bo do leta 2020 petina zdaj delovno aktivnega nemškega prebivalstva upokojena. Ti ljudje predstavljajo ogromen intelektualni potencial, zato ga bo potrebno izkoristiti, in sicer ne preko npr. rednega dela, ampak prek vključevanja v različne projekte, meni Schneider.

Do leta 2020 Nemčija ne bo več največji svetovni izvoznik, saj jo bo prihodnje leto prehitela Kitajska, bo pa država največ izvozila visokotehnoloških izdelkov, različnih kakovostnih rešitev in storitev, med glavnimi izvoznimi izdelki pa bodo tudi patenti.

Nemčija bi morala biti po "optimističnem" scenariju tudi ena največjih prejemnic tujih investicij, je udeležencem posveta, ki sta ga pripravila Združenje Manager in Slovensko-nemška gospodarska zbornica, še povedal Schneider.