Prva nastopajoča je bila r&b pevka Beyoncé Knowles, s svojo novo pesmijo If I were a Boy, zaradi katere je podelitev nagrad EMA obiskala s posebnim modnim dodatkom. Vse luči in oči pa so bile uprte v bivšega Beatlea Paula McCartneyja, kateremu so podelili priznanje za največjo glasbeno legendo. 66-letnika je predstavil Bono, ki je dejal, da je McCartney tisti, ki je izumil njegov poklic. „Na poti do arene je Paul McCartney, ki je vozil avto, opisal in povzel zgodovino vsake stavbe v Liverpoolu. Bilo je tako, kot da bi se vozil v papamobilu, za volanom pa bi sedel papež. V vesolju rock skupin so bili Beatli veliki pok. Danes sem videl, koliko Liverpool pomeni Paulu in občutil, koliko Paul pomeni Liverpoolu,“ je dejal Bono.

Nagrado za album leta je dobila Britney Spears za svoj nov album Blackout. Nagrado za najbolj pogosto pojavljanje na naslovnicah so domov odnesli Tokio Hotel, za najboljšo novo pevko na glasbeni sceni pa je bila okronana Katy Perry. Pink je dobila nagrado za svojo skladbo So What, ki naj bi poslušalce najbolj zasvojila, in se ob tem zahvalila svojemu bivšemu možu. „Morala bi se zahvaliti svojemu možu, a ne vem, kje je,“ se je pošalila Pink. Za pevko leta je nagrado prejela Britney Spears, nagrado Ultimative Urban pa je domov odnesel Kayne West. Glasbena skupina 30 Seconds to Mars, v kateri poje bivši igralec Jared Leto, je prejela nagrado za najboljši video in najboljšo rock skupino. Nagrado za najboljši nastop je dobil Rick Astley, za najboljši evropski nastop pa turški pevec Emre Aydin.

Rick Astley je bil tudi letošnje največje presenečenje, saj je njegova skladba iz leta 1987, Never Gonna Give You Up, skočila na prvo mesto na glasbenih lestvicah v kar 16 državah.

Britanski glasbeniki Duffy, Leona Lewis in Coldplay so ostali praznih rok, kljub temu, da so bili vsi nominirana v treh kategorijah. Leona Lewis je pred kratkim prejela nagrado za najboljšo britansko skladbo, vendar pa ji je podelitvi EMA nagrado pred nosom odnesel Emre Ayd.

Organizatorjem podelitve EMA je ponovno uspelo ustvariti pravi spektakel, na odru pa so se najbolj izkazali The Killers, Pink, Take That in Kanye West.

Glasbeniki so Baracku Obami čestitali za zmago

Podelitev ni minila brez nedavnih predsedniških volitev v ZDA. Ameriška pevka Katy Perry, ki je bila gostiteljica prireditve in je prejela nagrado za najboljšo novinko, je na svoji obleki, okrašeni z obrazom zmagovalca Baracka Obame, nosila napis "Danes imam sanje". Njen sogostitelj, pevec Jared Leto iz skupine 30 Seconds to Mars, pa je nosil Obamino majico in večtisočglavo množico v liverpoolski dvorani Echo Arena spodbudil, da je vzkliknila: "Čestitke, Barack."

Tudi McCartney je bil eden izmed mnogih glasbenikov, ki so na podelitvi pozdravili zmago Obame in mu zaželeli veliko sreče. „Pred mnogo leti so se v Liverpoolu rodili štirje fantje, ki jim je šlo v življenju precej dobro. Hvala moji družini, vam in Liverpoolu, vsem Britancem in Američanom, ki so volili Obamo,“ je dejal McCartney.