Constantia Privatbank je prva finančna ustanova v Avstriji, ki je zašla v likvidnostne težave. S prevzemom, ki ga bodo izvedli s pomočjo države, naj bi zaščitili premoženje vlagateljev, so danes na Dunaju sporočili iz avstrijske centralne banke.

Da bi banki vnovič zagotovili zadostno likvidnost, so ji banke Unicredit Bank Austria, Erste Group Bank, Raiffeisen Zentralbank, Österreichische Volksbanken in Bawag dale na voljo skupaj 400 milijonov evrov. Centralna banka bo prispevala dodatnih 50 milijonov evrov. Pet bank bo ustanovilo posebno družbo, ki bo prevzela vse delnice Constantie in njeno vodenje.

Pet bank naj bi Constantio kupilo po strogo varovani simbolični ceni. Prav tako ni znano, kako si bodo 100-odstotni delež razdelile, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, pa naj bi se pri tem upoštevala velikost petih prevzemnic.

Constantia Privatbank, ki je bila z 260 zaposlenimi že dlje časa naprodaj, ima 1,2 milijarde evrov bilančne vsote. Po poročanju agencije APA je zašla v težave, ker so premožnejše stranke iz banke v zadnjih dneh množično jemale svoj denar. Natančen obseg ni znan, šlo pa naj bi za številko, ki je podobna zdaj obljubljeni likvidnostni injekciji, torej 450 milijonov evrov.

Tako kot številne druge članice EU je tudi Avstrija v ponedeljek sprejela paket ukrepov za pomoč bankam, ki bi jih prizadela finančna kriza. Skupaj 100 milijard evrov vreden paket je sestavljen iz 85 milijard evrov državnih jamstev ter 15 milijard evrov za povečanje kapitala posameznih bank.