"Predvsem pa ocenjujemo, da lahko tolikšna povišanja negativno vplivajo na pričakovanja glede gibanja oziroma zniževanja inflacije v prihodnjih mesecih," so poudarili, s tem so se odzvali na četrtkovo odločitve vlade, da na predlog ministrstva za gospodarstvo da predhodno soglasje k cenam komunalnih storitev, s čimer prihaja podražitev teh storitev v večjem številu slovenskih občin. Gre za povišanja od dveh do 400 odstotkov.

"Povišanja oziroma oblikovanja novih cen komunalnih storitev so posledica nadgradnje raznih komunalnih storitev ali uvajanja novih storitev. Torej gre za nadgradnjo ali uvajanje novih storitev zaradi večjega standarda oskrbe in varovanja okolja," je po četrtkovi seji vlade povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak. Dodal je, da se je vlada seznanila tudi z mnenjem Umarja.

Vlada, tako Hajdinjak, se je za to potezo odločila tudi zaradi tega, da ne bi finančno izčrpala po eni strani občin, ki so predlagale povišanja, in po drugi strani sama komunalna podjetja, ki imajo zaradi nezviševanja teh cen že nekaj časa težave. "Znano je, da se cene tudi zaradi inflacije v preteklem obdobju niso povečevale, bile so zamrznjene. Sedaj pa se inflacija umirja," je pojasnil Hajdinjak in dodal, da je do povišanj prišlo le tam, kjer so bila nujno potrebna ter je šlo za investicijo ali novo kakovost.

Kot pojasnjujejo v Umarju, pri predlaganih povišanjih cen komunalnih storitev presojajo predvsem njihovo skladnost s politikami, ki vplivajo na gibanje cen inflacije oziroma vpliv predlaganih povišanj na inflacijo. Na prvem mestu ugotavljajo skladnost z načrtom uravnavanja reguliranih cen, ki ga sprejme vlada.

Ključni pomislek Umarja pri predlaganih podražitvah komunalnih prispevkov je tako bil, da predlagana povišanja niso skladna z načrtom uravnavanja reguliranih cen, ki ga je vlada sprejela ob koncu lanskega leta. Ta predvideva, da se bodo cene, ki so pod njenim nadzorom, v letu 2008 poviševale počasneje od cen, ki se prosto oblikujejo na trgu. V načrtu predvideno povišanje reguliranih cen v letošnjem letu pa naj ne bi preseglo 0,5 odstotka.

Načrt sicer predvideva, da so lahko posamezna povišanja cen višja od tega skupnega okvira, če gre za sistemsko urejanje področja. Ker pa metodologija za oblikovanje cen komunalnih storitev na ravni celotne države, ki jo pripravljajo strokovnjaki resornih ministrstev, še ni končana, so na uradu opozorili tudi na možne negativne posledice povišanja posameznih cen komunalnih storitev zaradi nedorečenih kriterijev.